Høytidelig i Håkonshallen

I Bergen er det tradisjon å gjøre ordentlig stas på nyutdannede svenner og faglærte, og Byggmesteren følte det var på høy tid å dele høytideligheten med vestlandsbyens nye tømrersvenner.

Svennegilde holdes en til to ganger årlig i ærverdige Håkonshallen på Bergenhus festning, og med sus av historie mellom lysekroner og gotiske vinduer blir stemningen nesten andektig når innmarsjen tar til.
Kortesjen føres an av oldgesell og byggmester Håkon Tøssebro, og etter ham følger hans fire ”skutelsveiner” med laden, en 50 år gammel kiste i tre. Denne ble før brukt til oppbevaring av laugets protokoll, og var låst med to låser. Nøkkelen til den ene hadde oldermannen, og den andre hadde bystyrets representant. Dette skulle forhindre at lauget hadde hemmelige møter. I dag inneholder den svenne- og fagbrevene til de frammøtte håpefulle.
Laugets eldste bevarte lade, med innskriften ”Hustømmermendernes Lade”, er for øvrig fra 1750 og er bevart ved Historisk Museum i Bergen.

Mannsterkt
Svennegildene holdes i regi av Bergen Næringsråd og opplæringskontorene for de ulike fagene.
Seremonien har en rekke høytstående talere, og denne gang er det blant annet prolog ved Byggmester Per J. Helland, velkomsttale av byggmester og nestleder i Bergen Næringsråd, Harald Nævdal, og lykkønskninger fra brannsjef Helge Eidsnes.
Gunstein Pytte stiller nok en gang opp og bidrar med vakker pianomusikk fra podiet.

Tradisjon

Svennegildet har i en eller annen form vært holdt i mange år, og historien forteller om gilder helt tilbake til 1500-tallet. Håndverkslaugene har stått sterkere i Bergen enn noe annet sted i landet gjennom historien, men selv om tømrerne, eller hustømmermennene som det hette i sin tid, har lange tradisjoner, har ikke faget alltid vært like godt representert i laugssammenheng.
Likevel, Bergen Byggmesterlaug har sterke bånd helt tilbake til den hanseatiske tiden i vestlandsbyen, og betydningen av og stoltheten i yrket har fått vist seg gjentatte ganger mellom trehusene og smauene. Dette vitner også sammensetningen av denne seremonien om, med tre aktivt deltakende byggmestere.

Seremonimesteren
Oldgesellen leder det seremonielle i svennegildet, og denne tittelen har tidligere oldermann i Bergen Byggmesterlaug, Håkon Tøssebro, holdt i en årrekke. I klær lånt fra Den Nationale Scene fører han an gjennom hele seremonien. Dette gir litt ekstra sus særlig over innmarsjen, og med septeret viser han sin stilling over lærlingene som følger kortesjen opp mellom stolrekkene og tar sine plasser på de fremste radene.

Irene Skråmestø (bildet) var tydelig stolt da hun mottok sitt svennebrev.

Håkonshallen
Bergenhus festning og Håkonshallen har huset svennegildet de siste 15 år, og for næringsrådsleder Harald Nævdal har dette bygget litt ekstra betydning. Etter eksplosjonen på Festningskaien 20. april 1944 ble taket på bygningen totalt ødelagt, og Firma J.H. Nævdal AS, hans familiefirma, utførte restaureringen.
I dag ønsker Harald Nævdal og hans seremonifeller nye svenner og faglærte lykke på yrkeslivets veg.

Jarl Erik Fosse fra Opplæringskontor for tømrerfaget i Bergen, her sammen med fire stolte tømrersvenner, fra venstre: Arild Sande Larsen, Øyvind Olsson, Kristoffer Bjerk Hansen og Dan Høviskeland.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *