Nytt Byggmesteren ute

2006 har vært et fantastisk år for byggenæringen, og Byggmesteren har gjort sitt beste for å følge med på eventyret. Siste utgave før jul er nå klar fra trykkeriet. Vi tar sluttspurten på året med 72 sider, og kan by på blant annet disse sakene:

Stort trebygg i furuskogen
Når skogeiere bygger seg kontor nå til dags, skjer det med skogens egne materialer. Viken skogs nye administrasjonsbygg på Hønefoss er oppført med massive treelementer. Både utvendig og innvendig er ulike, norske treslag brukt. Tømrermester og administrerende i Tronrud Bygg, Haakon Tronrud, er glad for å ha ansvaret for det første fleretasjes kontorbygget i massive treelementer her i landet.
Les også: Første kontorbygg i massivtre

Firer bare litt på forskriftskrav
Myndighetene firer på kravene, men ikke mye etter den store høringen for nye tekniske forskrifter. Når Stortinget etter planen vedtar forskriftene som skal gjelde fra årsskiftet, går samtidig startskuddet for et race for alle som må læres opp i forskriftene. Byggmesterforbundet og flere regner med at 75.000 personer må kurses før forskriftene er endelige i 2009.

Bygningsdeler som jobb og hobby

På Vøienvolden gård i Oslo holder John Køltzow til med bedriften Gamle trehus og bygningsdeler AS. Tett i tett står dører i stabler, sammen med vinduer, skapdører, dreide emner, dørhåndtak og teglstein. Å ta vare på gammelt, er både arbeid og hobby for ham.

Nasjonalhelligdommen i tre
Dagens betongsyke Holmenkollbakke står for fall. En ny er allerede under planlegging, men hvilket materiale skal benyttes? Landbruksminister Terje Riis Johansen ser gjerne at bakken bygges i tre, noe som har falt betongindustrien tungt for brystet. Vi viser deg hvordan det kan bli i 2010.

Lære bort lønnsomhet
Skolering i lønnsomhet sto sentralt da boligkjeden Systemhus arrangerte sin kongress på Lillehammer andre helg i november. Kjeden har startet et lønnsomhetsprogram som vil trekke veksler på de enkelte medlemmenes kunnskap. Den som er god på ett område, deler dette med kollegene. Slik får alle nytte av den store kunnskapsbanken som en variert medlemsmasse representerer. Leder i kjeden, Gisle Vasskog, påpekte at kunder er opptatt av firmaenes økonomiske ryggrad når de velger den som skal bygge hus for seg.

Mindre pensjon
Regjeringen påstår det motsatte, men tallenes tale er klar. Det blir mindre årlig pensjon til dem som blir pensjonister om 20 eller 40 år. Den samlede pensjonspotten til hver enkelt blir nok den samme, men siden vi lever lenger og lenger, skal midlene fordeles over flere år.

Spektakulære konstruksjoner
Tautra nonnekloster ser litt beskjedent ut fra utsiden, men innvendig er det på en spektakulær måte benyttet limtre og bindingsverk som sentrale elementer i det arkitektoniske uttrykket, tegnet av den prisbelønnede arkitekten Jan Olav Jensen. Byggmesteren viser deg en innside du aldri vil få se i virkeligheten, for i klosteret råder nonnene grunnen alene.
Se også: Jensen & Skodvin Arkitektkontor AS

Moro som lærling
Byggmesteren følger tre lærlinger gjennom læretida i bedrift. Petter Gjøen er lærling hos byggmester Torstein Lium i Asker, og trives meget godt med det. Så ivrig er han at han må bruke fritida til å hvile seg. Arbeidsdagene byr på mange varierte oppgaver i firmaet med bare tre ansatte.

FUKT-serien: Tett skal det være
Alle vet at det er viktig med lufting for å få ut fukt fra konstruksjonen i et hus. Men dampsperra, den skal være tett, hele veien. Hvis ikke får huseieren snart problemer med kondens og ising, og byggmesteren får høre det. Sivilingeniør Johan Gåsbak ved Sintef Byggforsk gir gode råd om forebygging i vår serie om fukt.

Bygg med halm

Byggmester Piet Jensen løfter fram halm som et meget anvendelig byggemateriale. Det har ikke bare god isolasjonsevne og brannmotstand som ferdig vegg. Det er også gratis, rett fra bondens åker. Jensen er en av entusiastene som driver med halmbygging. Nå bygger han det første institusjonsbygget med disse materialene her i landet.

Er du ikke abonnent? Bestill Byggmesteren her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *