Styrker kampen mot sosial dumping

– Vi vil vurdere å gi arbeidstilsynet flere sanksjonsmuligheter, sier statssekretær Jan-Erik Støstad i Arbeids- og sosialdepartementet. Bakgrunnen er Dagsavisens avsløringer av lønn ned i 40 kroner timen for estiske arbeidere som jobber for en underentreprenør av Peab på luksusboligene i Pilestredet park i Oslo.

Pantet flasker for mat
Et arbeidslag på 14 mann måtte en periode pante flasker for å få råd til å kjøpe mat, da lønna fra arbeidsgiveren uteble for flere av dem. I arbeidskontrakten står de oppført med en lønn på 14 euro, men i realiteten har de ikke fått mer en 5-6 euro i timen, eller omtrent 40 kroner. Etter at tariffavtalene ble allmenngjort på Østlandet 1. september, skal fagarbeidere ha minst 126 kroner timen i lønn.

Bøter vurderes
Arbeidstilsynet har i dag ingen sanksjonsmuligheter overfor bedrifter som bryter bestemmelsene i allmenngjøringsvedtaket. De kan bare melde firmaet til politiet, som så vil vurdere etterforskning i saken, Hittil er tre firmaer anmeldt i Oslo og flere er under vurdering.
Seniorinspektør Stein Bjørndal sier til Dagsavisen at oppdragsgiver risikerer lite med dagens regler.

For dårlig jobb
Overfor Dagsavisen hevder arbeidsgiveren til de estiske arbeiderne at de ikke har fått utbetalt lønn fordi de har gjort for dårlig arbeid. Også Peab-direktør Petter Elvestad bekrefter at det er levert dårlig kvalitet og at framdriftsplanen ikke er fulgt.

– I kontraktene vi inngår står det at alle som jobber for oss skal lønnes etter tariff. Det gjelder også underentreprenører og deres underentreprenører, sier Elvestad.
Nå vurderer han å si opp kontrakten med det estiske firmaet.

14 mann – en dusj
De 14 bygningsarbeiderne fra Estland er innkvartert i en slitt leilighet hvor de må dele en dusj og ett kjøkken. Her sover de dels i senger og dels på madrasser på gulvet.

– Vi ble lovet hver vår seng. Men i starten måtte noen ligge på gulvet fordi det ikke var nok madrasser.

Nå har esterne meldt seg inn i Fellesforbundet og sendt et lønnskrav til sin arbeidsgiver på 200.000 kroner.

– Det er forstemmende at Peab holder seg med slike firmaer dersom de ønsker å framstå som en velrenommert bedrift, sier spesialrådgiver Kjell Skjærvø i Fellesforbundet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *