- Om tømrerlinja ble nedlagt ville vi stå uten lærlinger neste år. Det er jeg glad for at vi og formannskapet forhindret, sier byggmester Ståle Rørlien. (Foto: Marit Folkedal Lussand, avisa Hordaland)

Aktiv innsats sikret tømrerlinja på Voss

– Veldig kjekt at fylket og politikerne hører på oss i Byggmesterforbundet og snur raskt i forslaget om å legge ned VG2 tømrerlinja på Voss, sier byggmester Ståle Rørlien.

Vestland fylkeskommune vurderte å legge ned flere av linjene ved Voss videregåande skule i år. Aktiv innsats fra Voss Næringsråd og Byggmesterforbundet Voss og Hardanger sørger nå for at VG2 tømrerlinja ved skolen består.

Viktig for lokal rekruttering

Byggmester Ståle Rørlien er daglig leder i Voss Byggsenter AS – Blink Hus Voss. Tilfanget av lærlinger fra Voss vgs er meget viktig for håndverksbedrifter og lokalsamfunnet, mener Rørlien.

– Byggmesterforbundet har rundt 20 medlemmer i regionen som tar inn 10 til 15 lærlinger årlig. Våre lærebedrifter har lange tradisjoner innen bygghåndverk og har i generasjoner basert arbeidet på å lære opp nye utøvere i tømrerfaget. Voss og Hardanger har mange nybygg, men også en rekkke gamle, ærverdige bygg som må ivaretas, forklarer Rørlien til Byggmesteren.

Byggfaglinjen på Voss videregåande skule leverer mange tømrerlærlinger til lokale bedrifter hvert år. Det skal de fortsette med nå. (Foto: Voss vgs)

Lave søkertall til VG2 Tømrer på Voss førte til at linja ble vurdert nedlagt.

– Den linja vil vi ikke miste. Alle våre bedrifter ville blitt ramma om de ikke kunne tatt inn tømrerlærlinger fra Voss neste år. Vi har hatt et tett og godt samarbeid med skolen i mange år – de har gitt oss gode og motiverte lærlinger, som bedriftene innimellom har kjempa om, fastslår Rørlien.

Engasjerte politikerne og snudde saken

Rørlien og Byggmesterforbundet engasjerte seg raskt i saken sammen med Voss Næringsråd. De kontaktet lokalavisene, ringte politikere og skoleeier Vestland fylke.

– Skoleeier ønsket å spare en million på å legge ned VG2 Tømrer på Voss fordi søkertallet var lavt. Vi forklarte alle parter på en saklig måte at det lave antallet søkere er midlertidig: Søkertallet til VG1 Byggfag på Voss er høyt og VG2-linja vil få masse søkere i 2025, sier Rørlien.

– Om tømrerlinja ble nedlagt ville vi stå uten lærlinger neste år. Det er jeg glad for at vi og formannskapet forhindret, sier byggmester Ståle Rørlien. (Foto: Marit Folkedal Lussand, avisa Hordaland)

Dialogen og arbeidet mot politikerne virket. På et møte i formannsskapet 18. april ble det besluttet å opprettholde tømrerlinja.

– Jeg fikk meldinger om det i dag og det er en stor lettelse for meg og alle medlemsbedriftene. Tømrerlinja er jo ryggraden i kompetansebyggingen for byggbedriftene i Voss og Hardanger. Ros til politikerne som hører på oss håndverkere og snur raskt når de ser hvor viktig dette er for lokalt næringsliv, ungdommen og alle bygningene som venter på aktivitet, sier Rørlien.

For selv om det er litt nedgang i byggeaktiviteten nå, mener byggmesteren at ting snart tar seg opp igjen.

– Vi kommer til å trenge masse ny arbeidskraft når rentene går ned og byggetakten tar seg opp igjen, sier byggmester Ståle Rørlien på Voss.

Fylkestinget skal behandle den endelige planen for ny skolestruktur i Vestland fylke i oktober 2024.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *