Engasjementet for byggfaglinja fortsetter. (Illustrasjonsfoto: Sortland VGS)

Kan byggfaglinja gjenoppstå?

Rekruttering: Lokale firmaer i Nordland, politikere og Byggmesterforbundet vil ha omkamp om nedleggelsen av byggfaglinja ved Sortland videregående skole.

Denne uka møttes mange av de som vil øke rekrutteringen til byggfagene i Nordland for å finne løsninger.

Les også: Redd byggfaglinja på Sortland

Får ikke tak i folk

Når lokale bedrifter som Hålogaland Element og Kai og Anlegg entreprenør ikke får et eneste svar når de annonserer etter tømrere eller andre håndverkere, er situasjonen alvorlig.

– Det er ingen søkere på tømrerstillinger. Vi har fått tak i folk sørfra til å gjøre dette arbeidet, og får hjelp fra andre firma. Men vi mangler fagutdannede i arbeidslivet, og det vil gi bransjen og samfunnet problemer om kort tid, sier daglig leder i Kai og Anlegg entreprenør, Øystein Larsen til Bladet Vesterålen.

Regionleder Anne Marit Stork i Byggmesterforbundet Region Nord er bekymret for rekrutteringen. (Foto: Byggmesteren)

– Vi mangler allerede 350 fagarbeidere i bygg og anlegg i Nordland – det er de offisielle tallene – men jeg frykter de reelle tallet er det dobbelte, sier Stork til avisen.

Både bedrifter og politikere mener det er uheldig at byggfaglinja ved Sortland videregående skole ble lagt ned. Fylkeskommunen ønsket å flytte byggfagene til Hadsel videregående, men reiseveien dit blir for lang for mange elever som heller velger andre linjer, fremfor å bo på hybel i Hadsel.

Kan byggfaglinja gjenoppstå?

– Fra et søkertall på 21 elever til VK1 i 2017 – 2018, gikk vi rett ned til 14 søkere i 2018/2019. En nedgang på 33 prosent, sier daglig leder Tor Halvard Gregersen i SE Produksjon til Bladet Vesterålen.

Syv lokale bedrifter har gått sammen i organisasjonen Vi Bygger Vesterålen som skal jobbe mot at byggfagene gjenopptas på Sortland videregående skole.

– Vi har et skrikende behov. På første møte kunne vi konstatere at vi til sammen kunne ansatt 50-60 fagarbeidere på dagen, hvis de bare hadde vært der, skriver Vi Bygger Vesterålen på sin Facebookside.

To lokalpolitikere fra Høyre deltok på samlingen med bedriftene, Byggmesterforbundet og NHO Nordland. Både Sortland Høyres ordførerkandidat Marthe Hov Jacobsen og stortingsrepresentant Margunn Ebbesen vil bidra til at problemet løses.

Margunn Ebbesen tror at endringene innen yrkesfagene gir en ny sjanse for byggfaglinjen på Sortland. (Foto: Nordland Høyre)

– Dette burde være en gylden sjanse til å se skolefagene på nytt igjen. Kanskje en klasse på Sortland for eksempel kunne rette seg mer mot betongfaget? foreslår stortingsrepresentanten.

Nedleggelsen av byggfaglinjen har kostet fylkeskommunen mye anseelse hos lokale lærebedrifter og i samfunnet ellers. Nylig åpnet fylkesråden for utdanning i Nordland fylkeskommune, Hild-Marit Olsen, for å diskutere saken på nytt: 

Fylkestinget har plassert bygg- og anleggestilbudet på Melbu. Men vi må i løpet av høsten ha en ny diskusjon om fagopplæringa, og jeg kan vanskelig forskottere resultatet av den behandlinga, sa Olsen til Bladet Vesterålen.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *