I år er Skole-NM 2024 avlyst og foreløpig flyttet til 2025. Men uten økt støtte vil det heller ikke bli Skole-NM 2025. (Arkivfoto: Byggmesteren)

Manglende statlig finansiering truer Skole-NM for yrkesfag

– Et viktig rekrutteringstiltak for yrkesfagene er i fare for å forsvinne, sier daglig leder Bjørnar Valstad i WorldSkills Norway.

– Den statlige finansieringen av WorldSkills Norway er nå avklart for de neste tre årene. Vi har ikke fått nok midler til å finansiere Skole-NM i årene som kommer. Om dette blir endelig konklusjon, så ser det mørkt ut, sier Valstad.

Les også: Yrkes-NM 2024 flyttes til april 2025 og Regjeringen halverer støtten til Skole-NM og Yrkes-NM

Ikke frivillig nok?

WorldSkills Norway er en ideell organisasjon som arbeider for å øke statusen og interessen for yrkesfag, gjennom å arrangere nasjonale yrkeskonkurranser og delta i internasjonale mesterskap med det norske Yrkeslandslaget.

Skole-NM arrangeres hvert år i april. Her møtes elever fra ulike yrkesfag for å kåre Norges beste yrkesfagelev. På det siste avholdte Skole-NM i 2023 deltok 300 elever i finalen, fordelt på 38 yrkesfag.

Yrkes-NM og Skole-NM har etablert seg som samlende konkurranser der unger elever og lærlinger – blant annet fra tømrerfaget – har vist fram faget, lært mye og fått inspirasjon til å gjøre det bedre.

Men regjeringen har ønsket en annen ordning for støtte til disse viktige tiltakene. Fra 2024 opprettet Utdanningsdirektoratet en søknadsbasert tilskuddsordning der WorldSkills Norway kommer vesentlig dårligere ut enn før. Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) uttalte i 2023 at WorldSkills Norway burde innmeldes i det såkalte Frivillighetsregistret for å komme bedre ut i den nye tilskuddsordningen.

Nå har Udir avklart nivået for hvilken statlig støtte WorldSkills Norway får de neste tre årene. Støtten halveres i statsbudsjettet for 2024.

Mindre støttte gjør at Skole-NM velges bort

Halveringen av den statlige støtten gjør at WorldSkills Norway sannsynligvis tvinges til å halvere sitt arbeid for arrangementene som rekrutterer til yrkesfagene i Norge.

Valstad påpeker at Skole-NM har vært en suksess som har vokst i omfang de siste årene:

– Både når det gjelder antall deltakere og kostnader. Uten at det har fulgt med tilstrekkelig statlig finansiering til å opprettholde det som en fast årlig yrkeskonkurranse, sier han.

–Skole-NM er en yrkeskonkurranse som er viktig for å løfte frem yrkesfagene og få flere til å velge denne utdanningsretningen, sier Bjørnar Valstad. (Arkivfoto: Byggmesteren)

I år er Skole-NM 2024 avlyst og foreløpig flyttet til 2025. Men uten økt støtte vil det heller ikke bli Skole-NM 2025.

– Dersom den statlige finansieringen til WorldSkills Norway blir liggende på rundt fire millioner kroner i året så vil være nødt til å prioritere bort noen av våre aktiviteter. Det mest nærliggende er å legge ned Skole-NM, som alene koster minst to millioner kroner årlig, fastslår Valstad.

Han er forundret over at regjeringen, som lanserte et løft for yrkesfagene og har sagt at økt rekruttering til fagene er viktig, ikke følger opp ordene med finansiering. Sist i oktober 2023 uttalte kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun at «Skole-NM er viktige bidrag til motivasjon og mestringsglede i fag- og yrkesopplæringen».

– Vi føler det er stor støtte, både i regjeringen og på Stortinget, til at nasjonale yrkeskonkurranser er viktige for å fremme yrkesfagene. Men vi er nå kommet til et punkt hvor den politiske støtten er nødt til å gjenspeile seg i finansieringen, sier daglig leder Bjørnar Valstad i WorldSkills Norway.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *