Færre lærekontrakter i fjor etter flere år med økning. (Illustrasjonsfoto: Byggmesteren)

Færre lærekontrakter i tømrerfaget

– Vi er bekymret for nedgangen i antall lærekontrakter i 2023 og i år. Skal vi få flere unge og voksne ut i læra, må telefonene begynne å ringe igjen i lærebedriftene, sier direktør Harald Hansen i Byggmesterforbundet.

Antallet inngåtte og løpende lærekontrakter i tømrerfaget er fallende, viser tall fra 30 opplæringskontorer som er tilsluttet Byggmesterforbundet og totale tall fra Utdanningsdirektoratet.

Færre lærekontrakter i hele landet

De 30 opplæringskontorene står for over 64 prosent av lærekontraktene innen tømrerfaget, og ser nå at færre lærebedrifter tilbyr lærekontrakter enn tidligere. Byggmesterforbundets oppsummering viser at antall kontrakter inngått i fjor med voksenlærlinger var 296, mot 399 i 2022 – et fall på nesten 26 prosent. For rettighetslærlinger ble det i fjor inngått 854 lærekontrakter, mot 938 i 2022, som er en nedgang på nesten 9 prosent.

Løpende lærekontrakter hos de 30 opplæringskontorene har sunket til 927 i år fra 1045, en nedgang på 11 prosent. Løpende kontrakter med rettighetslæringer har gått ned fra 1903 til 1779, en nedgang på 6,5 prosent.

Det totale antallet lærekontrakter i tømrerfaget i Norge har fra 2022 til 2023 hatt en nedgang på 6,3 % viser ferske tall fra Utdanningsdirektoratet.

Nedgang når lærebedriftene sliter

– Vi er bekymret for nedgangen og skal gjøre vårt for at flest mulig får lærekontrakt i tømrerfaget i 2024, sier Harald Hansen, direktør for kompetanse og utvikling i Byggmesterforbundet.

Årsaken til fallet i antall lærekontrakter er høyere lånerenter og fall i etterspørselen etter nybygg og fritidsboliger i 2023 og i år.

– Antallet lærekontrakter i år er nå nede på nivå med 2018 og 2019. Årene før vi fikk byggeboomen på grunn av korona og lave lånerenter, forklarer Hansen og påpeker at mange lærebedrifter fortsatt vil ta inn tømrerlærlinger i 2024.

– Det er fortsatt veldig gode sjanser for å få læreplass i år. Spesielt i tømrerfaget. For de som følger det ordinære skoleløpet her i region Øst, er det jo læreplassgaranti. Og det er et stort og sikkert grunnfjell av mindre lærebedrifter i tømrerfaget som vil ta inn masse lærlinger, fastslår Hansen.

– Lærebedriftene i regioner som hadde byggeboom innen nybygg og hytter, har satt på bremsen. Det går også ut over antall lærekontrakter, sier direktør Harald Hansen i Byggmesterforbundet. (Foto: Byggmesterforbundet)

Han tror at det vil være noe lettere å få lærekontrakt med tømrerbedrifter innen ROT-markedet rundt de store byene.

– Bedrifter som er gode på tradisjonshåndverk vil også trenge yngre krefter i årene som kommer. Men noen flere lærlinger må nok regne med å flytte litt på seg i årene som kommer, sier Hansen.

Byggmesterforbundet håper at myndighetene ser at tilskuddene til husbygging og energirehabilitering må økes betraktelig i år.

– Det viktigste tiltaket for å øke antall lærekontrakter er at telefonene begynner å ringe igjen ute hos lærebedriftene. Permitteringsperioder og sånt er et sidespor – nå er det mer arbeid som trengs der ute. Samtidig har norske boliger etter kjempestort etterslep på energirehabilitering, som landet snart må takle skikkelig ellers overholder vi ikke målene som er satt. De fleste lærebedriftene er fleksible og vant til å snu seg etter markedet, hvis tilskuddene får flere boligeiere til å sette igang nå, vil antall lærekontrakter også bedre seg til våren og høsten, sier Harald Hansen.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *