Studentene følger interessert med på forelesningen. (Foto: Tage Bratrud, Karriere Innlandet Valdres)

Populært BIM-studium startet i Valdres

14 bransjefolk satt benket da Fagskolen Innlandet startet et BIM-studium på Leira i Valdres for litt siden.

Studiet består av tre moduler som gir fem studiepoeng hver, og er en innføring i tredimensjonal modellering, samhandling og koordinering. Hver modul gjennomføres i løpet av åtte-ni uker og foregår som fysiske samlinger og ukentlige forelesninger.

Det er kommet i stand etter ønske fra byggebransjen lokalt og skjer i et samarbeid mellom Fagskolen, Karriere Innlandet Valdres og Omstillingsprogrammet i Nord-Aurdal.

Videreutdanner lokale

– Vi er veldig glade for at Fagskolen Innlandet får til dette tilbudet med et utdanninsløp som er tilpasset byggebransjen lokalt. Deltakerne får en god mulighet til å ta videreutdanning ved siden av jobben, sier Siri Ødegaard, leder i omstillingsprogrammet i Nord-Aurdal kommune.

– Næringa etterspør den kompetansen, men det er vanskelig å hente nye folk. Derfor er det bra å kunne videreutdanne de som er her fra før, synes hun.

Stian Lamo og Mogos Hadgu, Fagskolen Innlandet, foreleser på BIM-innføringen. (Foto: Tage Bratrud, Karriere Innlandet Valdres)

– Midt i blinken

– BIM er noe vi må forholde oss til i framtida. Dette er midt i blinken for meg siden det foregår her hvor jeg bor, fastslår en av deltakerne, 24 år gamle Håkon Hasle Lyhus. Han driver enkeltmannsfirma som tømrer, men ser for seg at det kan bli mer konsulentvirksomhet i framtida.

– Jeg har fagskoleutdanning tidligere, og synes dette ser ut som en god start og en god mulighet til videreutdanning. En kveld i uka med to timers forelesning, skal jeg klare. Det skjer jo utenom arbeidstid.

– Er fullt BIM-studium neste på planen?

– Det kan bli det, men i tilfelle må det bli på deltid så jeg fortsatt kan passe jobben. Men først får vi fullføre dette som så vidt har startet.

 

Driftsleder Jonn Kulterud, Nosk Massivtre AS. (Foto: Privat)

Forstår andre fag

– Jeg vil rose fagskolen for at de legger til rette for at voksne får mulighet til mer utdanning. Studiet er godt egnet til videreutdanning uten at det går på bekostning av familie eller arbeid, sier Jonn Kulterud. Han er driftsleder i Norsk Massivtre AS og har svennebrev som tømrer.

­– BIM er framtidsretta, og vil gjøre det lettere for faggruppene å forstå hverandre, mener han.

– Vi kan samarbeide og simulere bygg ved at alle faggruppene legger inn sine komponenter, så mulige konflikter mellom fagene raskt kan avdekkes. Dette vil  gi bedre prosjektøkonomi siden det koster mindre å gjøre endringer i prosjekteringen enn når jobben er utført.

Kulterud legger til at BIM-kunnskap kan gi muligheter til mer kontorarbeid etter hvert som det behovet melder seg.

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *