Den valgte fasadeløsningen for Forus Terrasse-prosjektet ble Rockpanel Woods i fargen Black Oak som kombinerer brannsikkerhet og estetisk appell med minimalt vedlikehold. (Foto: Sindre Ellingsen, Rockpanel)

Borettslaget valgte fasade som beskytter mot brann og råte

Forus Terrasse, plassert i Sola kommune, skulle i 2021 vedlikeholde sin trefasade. Det ble et større prosjekt da byggmesteren fra BK Bygg oppdaget at fasaden ikke ivaretok brannklassifiseringen som var kravet på trekledningen.

Forus Terrasse har nå fått en helt ny fasade levert av Rockpanel, som sikrer borettslaget en fremtid med minimalt vedlikehold og færre bekymringer angående fukt og brann, skriver Rockwool.

Tidligere kledning tilfredsstilte ikke brannkrav

Forus Terrasse ligger plassert i Sola kommune med kort vei til institusjoner, idrettsanlegg, golfbane og fine turløyper. Borettslaget består av 24 leiligheter og er en del av et større felt med flere borettslag og sameier i samme stil, som ble oppført i perioden 2007 og det siste ferdig i 2012. Samtlige bygninger i borettslaget har en mørk trepanelfasade som borettslaget ønsket å få malt på nytt. Dette viste seg å bli en større oppgave, men som endte med både fornøyde beboere og håndverkere da valget av fasade landet på Rockpanel Woods.

– Vi skulle bare gjøre en mindre jobb med fasaden, men på grunn av mye søkelys på brannklassifisering av kledning i media, fikk vi en uggen følelse om brannsikkerhet til fasaden. Det var brukt en kledning som ikke tilfredsstilte brannkravene. Derfor ble vi glade da vi fant Rockpanel Woods som oppfyller brannkravene, forteller prosjektleder, entreprenør og byggmester Steven Choat fra BK Bygg.

Brannimpregnert tre er dårlig beskyttet mot råte

I Norge er det mer søkelys på brannsikkerhet enn før, og det kan være krevende å finne gode løsninger med trekledningsfasader som oppfyller brannkravene. Videre er det også viktig å beskytte bygninger mot fukt. Dette kan bli en vanskelig kombinasjon, mener Choat:

– Brannimpregnering er ikke råteimpregnering. Brannimpregnert trekledning har vist seg å være utsatt for råte, og har større krav til vedlikehold enn vanlig råteimpregnert materiale. I vårt vestlandsklima kan dette gi store utfordringer.

Rockpanel Woods Black Oak ligner på tre med sitt naturlige uttrykk, tilfredsstiller brannkravene og krever minimalt med vedlikehold. (Foto: Sindre Ellingsen, Rockpanel)

BK Bygg fikk i oppgave å finne et alternativ som samtidig ga god sikkerhet i forhold til brann og fukt. Choat ønsket i tillegg å finne en fasade som også reduserte vedlikeholdsbehovet for borettslaget, da det nå var blitt til et større renoveringsprosjekt enn først antatt. Da borettslaget ikke var forberedt på at hele fasaden skulle byttes ut var det viktig at de nye fasadene lignet mest mulig på de gamle. Det viste seg at Rockpanel kunne levere fasadeplater som oppfylte alle visjon- og praktiske krav fra Choat.

– Borettslaget ønsket å ivareta arkitektens originale treuttrykk. Så da passet Rockpanel Woods Black Oak siden den ligner på tre med sitt naturlige uttrykk og tydelige avtegning av åreringer. Videre er det kostbart og krevende å vedlikeholde fasaden på en hel blokk, men med de nye fasadeplater reduseres vedlikeholdet til en fasadevask etter behov, forteller Choat.

Bedre arbeidsdager for håndverkeren

Ved siden av å tilfredsstille de strenge kravene til boligsikkerhet var panelvalget også en stor bonus for tømrerne som skulle opp i høyden og montere fasadeplatene.

– Det var spesielt en ting som gjorde at Rockpanel skilte seg ut for meg, og det var vekt. Når vi arbeider i høyden og skal montere ny fasade for en hel blokk er det en stor fysisk belastning på håndverkerne. Både logistisk med løft og HMS med arbeidsskader og slitasje på kroppen, forteller Choat og fortsetter:

– Det er viktig å passe på de ansatte. Rockpanelplatene veier under 30 kg, halvparten av mange av konkurrentenes produkter. Det er noe helt annet. Tømrerne var svært fornøyde. De hadde forberedt seg på en helt annen vekt og mye tyngre arbeid, og så får de et materiale som er mye lettere å håndtere.

Nye muligheter ved montering

Ved siden av å være lette i vekt påpeker Choat at de også var veldig enkle å arbeide og tilpasse:

– Det var lett å bearbeide platene, om det var å kutte, lage hull eller feste. En ting jeg syntes var spesielt med disse fasadeplatene var muligheten for å montere platene helt tett i tett. Dette gjorde at vi kunne montere fasaden uten vertikale spalter. Dette ga et minimalistisk og rent uttrykk som jeg ble fornøyd med.

Tømrerne på prosjektet var svært tilfredse med Rockpanel Woods-platene, som, med sin vekt på under 30 kg, muliggjorde en lettere og sikrere montering. I tillegg var platene enkle å bearbeide, noe som bidro til en smidig installasjon. (Foto: Sindre Ellingsen, Rockpanel)

Choat avslutter:

– Det ble et større prosjekt for beboerne, men jeg tror de er glade for det i dag. De har nå et borettslag med redusert behov for vedlikehold samtidig som hjemmene er godt beskyttet for både brann og fukt. Vi er positive til å bruke Rockpanel også på neste prosjekt, spesielt på grunn av den enkle håndteringen. Tømrerne var også virkelig fornøyde, sier byggmester Choat.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *