Dialogmøtet ga resultater: Fra venstre ordførerkandidat Kent Ranum i Trondheim Høyre, Arbeiderpartiets gruppeleder Roar Aas og byggmesterne Robert Hilstad og Tor Magnus Solli i Fagsnekker´n. (Foto: Byggmesteren)

Håndverkerne møtte politikere om Trondheims boligpolitikk. Det fikk fart på byggesaken

– Vi har venta i årevis og endelig fått igangsettingstillatelse til prosjektet vårt. Det viser at politikerne i Trondheim kan høre og handle bare du sier fra på en ordentlig måte, sier byggmester Robert Hilstad i Fagsnekker´n på Ranheim.

 

Lærebedriften Fagsnekker´n er medlem av Byggmesterforbundet og landsforeningen Bygghåndverk Norge. I juni åpnet de kontoret sitt for et dialogmøte mellom håndverkere, ordførerkandidat Kent Ranum (H) og gruppeleder Roar Aas (Ap).

Hva som skjedde på dialogmøtet kan du lese om her: Håndverkerne møter Ap og Høyre før kommunevalget i Trondheim

Fikk byggetillatelsen etter årelang ventetid

Etter møtet og sommerferien fikk byggmester Robert Hilstad en hyggelig beskjed fra kommunen. Firmaets byggesøknad om tre kjedede eneboliger var endelig godkjent.

– Denne saken skulle vært løst for lenge siden. Men det skjedde ingen ting selv om vi maste og maste. Derfor spurte jeg gruppeleder Roar Aas på møtet om jeg kunne sette han på kopi i neste mail til byggesaksbehandleren i Trondheim kommune. Det kunne jeg. Dagen etter fikk vi endelig svar fra saksbehandler og etter noen dager til kom igangsettingstillatelsen, forteller Hilstad.

Han understreker at både byggesak og behandlingen av den har vært redelig. Fagsnekker´n har andre byggesaker inne til behandling som er forsinket eller er blitt avslått flere ganger.

– Skal du lykkes som en mindre eiendomsutvikler i Trondheim, må du vente, vente og vente, sa byggmester Robert Hilstad i juni under dialogmøtet med direktør Robert Steen (t.v) i Bygghåndverk Norge. (Foto: Byggmesteren)

– Vi får ikke noen VIP-behandling av Trondheim kommune sånn ellers nei, ler Hilstad. Et prosjekt fikk nylig avslag fordi kommunen regner ut lysinnslipp i kjeller på en litt annen måte enn Fagsnekkeren´s søkende arkitekt i Asplan Viak.

For byggmesteren og firmaet er det viktigste at de fikk oppstart på prosjektet som sikrer både lokale arbeidsplasser og nye boliger i et ettertraktet område.

– Neste uke starter vi rivingen og setter igang. Dette var gode og kjappe nyheter, fastslår Hilstad.

Nytter å stå fram

Flere byggmestere i Trondheim ble spurt om de ville møte politikerne på dialogmøtet og uttale seg om boligpolitikken i kommunen. Alle avslo fordi de ikke ville risikere å få problemer med sine byggesaker – bortsett fra Fagsnekker´n.

– Hvorfor stilte dere opp når andre ikke ville eller turte?

– Vi mener det er viktig å si fra til politikerne hvordan byggesaksbehandlingen og boligpolitikken i Trondheim har forandret seg. For oss mindre håndverksbedrifter er det blitt veldig vanskelig å planlegge hva vi skal gjøre i framtida. Ingen byggesaker behandles innenfor fristen på 12 uker lenger. Du holder på med samme søknaden i 1, 2 eller 3 år og mer. Den tøffeste har hittil tatt 7 år, sier byggmester Hilstad.

Dialogmøte i Trondheim: Fra venstre byggmesterne Tor Magnus Solli og Robert Hilstad, murmester Sigurd Svavarsson, Høyres ordførerkandidat Kent Thomas Hågenstad Ranum, malermester Inge Martin Utgaard, Arbeiderpartiets gruppeleder Roar Aas, direktør Robert Steen og byggmester Åsmund Østvold i Bygghåndverk Norge. (Foto: Byggmesteren)

Fagsnekker´n bruker en svært erfaren arkitekt til byggesøknadene som sendes inn digitalt. Likevel blir det stadig vanskeligere å få godkjent byggeprosjekter i Trondheim kommune.

– Vi blir alltid overrasket når svarbrevet fra kommunen kommer. Det er nye innsigelser hver gang. Derfor synes jeg det er veldig bra at Bygghåndverk Norge arrangerer dialogmøter mellom oss håndverkere og politikere. Det er begrenset hva politikere kan gjøre, men det er nå greit at de vet hva som foregår, sier byggmester Robert Hilstad.

Administrerende direktør Robert Steen i Bygghåndverk Norge synes det er godt å se at møtet på Ranheim ga resultater:

– Møtet vårt i brakka endte virkelig i en stor gladsak. Trondheimspolitikerne lyttet. Fagsnekker’n fikk sagt i fra. Og jammen kom byggetillatelsen. Det norske samfunn og bygg- og anleggsbransjen vår er grunnlagt på god dialog og konstruktive løsninger. Takk til Trondheim – dette ønsker vi mer av i hele Norge, sier Steen.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *