Toyota Land Cruiser har alltid vært en ettertraktet men sjelden bruksbil. Siden 1951 har Toyota solgt 11,3 millioner eksemplarer. (Foto: Toyota Norge)

Ny og sjelden utgave av Toyota Land Cruiser

Kun 3 000 kunder i Europa får bestille førsteutgaven av nye Land Cruiser med 2,8-liters dieselmotor. Men fra sommeren 2024 får du den som varebil og i 2025 som el-hybrid.

Dagens utgave av Land Cruiser med internkode 200 har kjørt siden 2007. Nå lanseres den første utgave av 250-serien i Europa.

– Toyota er stolte av å presentere den helt nye Land Cruiser, en modell som direkte bygger på de originale kvalitetene som har gjort Land Cruiser-navnet synonymt med styrke og pålitelighet i over 70 år, sier Piotr Pawlak, administrerende direktør i Toyota Norge.

Ny GA-F-plattform

Den nye Land Cruiser beholder sin klassiske rammekonstruksjon, og følger den større Land Cruiser 300 (ikke tilgjengelig i Vest-Europa) i å ta i bruk Toyotas GA-F-plattformen. Den nye rammen er 50 prosent mer rigid og den kombinerte karosseri- og rammestivheten er økt med 30 prosent. Disse betydelige økningene bidrar til forbedret respons, håndtering og kjørekomfort, skriver Toyota.

Grunnleggende ytelse for støtdemping har også blitt forbedret, særlig for å hjelpe med å sikre økt hjulvandring – en nøkkelfaktor for offroad-kjøring. (Foto: Toyota Norge)

Samtidig er den nye modellen enkel å manøvrere og mer komfortabel i normal kjøring på veien, lover produsenten.

Elektrisk servostyring og frakoblingsbare frontstabilisatorstag

Dette er den første Land Cruiser som bruker et elektrisk servostyringssystem (EPS). Dette reduserer mengden tilbakeslag som kan oppstå når man kjører over ujevne overflater og gir jevnere, mer direkte styring og lettere manøvrering i alle hastigheter.

Bruken av EPS lar også den nye Land Cruiser ha filskifteassistent som en del av sin Toyota Safety Sense aktive sikkerhets- og førerassistansepakke. (Foto: Toyota Norge)

Den nye Land Cruiser forbedrer sine evner offroad med en ny frakoblingsbar frontstabilisatorstag. Teknologien – SDM (stabilisator med frakoblingsmekanisme) – er en nyvinning fra Toyota som lar føreren endre innstillingen til stabilisatorstaget ved hjelp av en bryter på dashbordet. Denne skal gi bedre kjørbarhet i tøft terreng og bedre komfort og kjøreegenskaper ved kjøring på vei.

Nye drivlinjer – hybrid el i 2025

I Vest-Europa vil den nye Land Cruiser introduseres med en 2,8-liters turbodieselkonstruert for «en god balanse mellom drivstoffeffektivitet og ytelse». Motoren produserer maksimalt 204 DIN hk/150 kW (med dreiemoment på 500 Nm) og er koblet til en ny åttetrinns Direct Shift automatgirkasse.

Bilen kan trekke tilhenger på opptil 3.500 kg.

Hybrid Land Cruiser: I starten av 2025 vil Toyota lansere en utgave med elektrifisert drivlinje som kombinerer dieselmotoren med 48-Volt hybridteknologi. (Foto: Toyota Norge)

Om designet av nye Land Cruiser sier Toyota at den er robust og tøff, men samtidig også svært praktisk med en «form følger funksjon»-tilnærming. Offroad ytelsen støttes av kortere overheng, skulpturelle hjørner og karosserideler som er designet for enkel utskiftning i tilfelle skade.

Total lengde er 4,920 m, bredde 1,980 m og høyde 1,870 m; akselavstanden er 2,850 m. (Foto: Toyota Norge)

Interiøret tilbyr et valg mellom to, fem eller syv seter. Førerens fullstendige utsyn har blitt prioritert, ved hjelp av lavere paneler, det horisontale instrumentpanelet og en senket karosserilinje som gjør det mulig å montere dypere sidevinduer.

Sjelden førsteutgave

Toyota går forsiktig ut med sin tøffeste SUV: Nye Land Cruiser vil bli introdusert i Europa med en spesiell First Edition-modell som norske kjøpere kan reservere i den første førsalgsperioden fra oktober i år. Toyota har satt av 3000 biler til Europa og denne førsteutgaven blir kun levert som personbil.

Fra midten av 2024 leveres Land Cruiser i andre konfigurasjoner, blant annet som varebil for byggmestere.

Den nye Land Cruiser vil dra nytte av de nyeste Toyota Safety Sense-systemene innenfor en omfattende Toyota T-Mate-pakke med avanserte sikkerhetsfunksjoner og teknologier. (Foto: Toyota Norge)

Førsteutgaven leveres med klassiske runde frontlykter og to dedikerte tofargede eksteriørfarger: Sand og Smoky Blue. Flere detaljer om denne utgaven vil bli gitt nærmere lanseringen, sier Toyota Norge.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *