BM 0423: Ung utøver i gammel laftekunst

I Rakkestad må tømrerne være pinlig nøyaktige når de bygger med limtre. I BM 0423 ser vi på lafting i Dovre og på Tynset, lærer om EPD og klimagassregnskap og møter 52-åringen Dag som endelig er blitt tømrerlærling.

Laftekunsten er eldgammel, men instruktørene var unge da 14 mer og mindre erfarne øksesvingere deltok på laftekurs på Hjerleid nylig.

Anton Rudi er instruktør på kurset og har med seg vg2-elevene Torgeir Auråen og Guro Venhaug Løvdokken som assistenter.

– Deltakerne tar det steg for steg, prøver sjøl, og så hjelper vi dem om de ikke får det til. Vi sjekker merking og holder øye med at det ikke går helt galt, forklarer Anton Rudi.

For alle deltakerne er kurset lærerikt, uansett utgangspunkt eller alder.

– Jeg har knekt koden med rette stokker, nå er det spennende å arbeide med rundtømmer, sier Jan Aage Bjørn (58).

– Men det går framover. Å lafte med rundtømmer er mye mer tidkrevende enn kanta tømmer fordi det er vanskeligere å måle og hogge til knutene. Men det ser ut til at de som holder på med det, klarer å tilpasse to omfar som vi hadde regnet med at de skulle, sier tømrer og instruktør Anton Rudi.

Vil du lese hele artikkelen og fagtidsskriftet Byggmesteren?

Nå kan du enkelt abonnere på Byggmesteren her eller gå til Bladkiosken som er åpen for alle abonnenter. Her kan du lese BM 0423 og de siste 60 utgavene for bare 19 kroner med én gang!

Andre spennende saker fra maiutgaven er:

Tre ute og tre inne

– Jo mer av konstruksjonen og innredningen som er ferdig kappet, desto mer presist må du samle det, sier byggeleder Rino Delås i den moderne eneboligen av limtre som firmaet Gaarden og Delås AS bygger i Østfold. Bli med inn i et anderledes treprosjekt, der smarte energiløsninger og varige materialer står i fokus.

Vegard Mikkelsen rekker mer enn de fleste

Han er byggfaglærer, student og driver eget laftefirma. Det er helt topp, en drømmejobb, forsikrer Vegard Mikkelsen på Tynset. Bli med på prosjektene til Mikkelsen og hør hvorfor tømreren også fører fagkunnskapen videre til neste generasjon tømrere som lærer i Vg1 Bygg- og anleggsteknikk og Vg2 Tømrer på Nord-Østerdal videregående skole på Tynset.

Klimagassregnskap og EPD

Kravene til klimagassregnskap og miljø er på vei til de mindre boligprosjektene. Byggmesteren har derfor intervjuet fagfolk og eksperter fra hele byggebransjen om hva byggmestere kan forvente av kravene og hvordan de skal oppfylle dem!

 

BM 0423 – 44 sider nyheter, reportasjer og produkter for deg som vil vite hva som skjer i bygg- og tømrerfaget akkurat nå.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *