Glava Driv er under testing og blir en enklere løsning for rehabiliteringer. (Alle foto: TUM Studio / GLAVA)

Vil forenkle etterisolering av eldre hus med Glava Driv og Front

Glava lanserer snart et ferdig ventilert system for rask isolering og et ventilert fasadeelement med ferdig påmontert husfasade. Målet med disse er å gjøre det langt enklere å etterisolere gamle hus.

For å redusere energibruk i bygg er etterisolering et samfunnsnyttig tiltak som krever innovasjon og utvikling for å møte rehab-markedet. Glava er er nå i ferd med å lansere flere nye produkter som vil gjøre energioppgradering langt enklere og rimeligere.

Les også: Ny fasade reduserte energibehovet med 80 prosent

Glava Driv

Glavatech er konsernets innovasjonsavdeling i Askim, ikke langt fra fabrikken. Her blir det utviklet og testet nye løsninger innen isolasjon og andre produkter som hele Glavagruppen jobber med.

– Glava har lenge hatt fokus på energieffektivisering av bygg. Vi har gjort mye arbeid for å lære opp og kurse bransjen og utdanne energirådgivere. Vi hadde også en visjon om å utvikle et system, basert på elementer, for effektiv etterisolering av gamle hus, forteller Ole-Jacob Huuse, leder i Glavatech.

Glavatech er innovasjonsavdelingen i Glava, her ved Christer Kemi (f.v.), Ole-Jacob Huuse og Helge Aschjem.

– Det viktigste vi jobber med akkurat nå, er å fullføre systemene Driv og Front, som snart kommer for salg og som vil gjøre det langt enklere å etterisolere bygg, og dermed spare strøm, sier Huuse.

– Vi gjør også et spennende forskningsprosjekt med SINTEF, der vi tester om vi kan etterisolere uten å fjerne dagens kledning. Dette vil gjøre prosessen enda billigere og raskere, så vi er veldig spente på resultatene av prosjektet, nevner han.

Glava Driv er et ferdig ventilert system for rask isolering og et av produktene som lanseres kommersielt i 2023.

– Driv-systemet ble utviklet etter ønske fra salgsavdelingen. Det utfyller sortimentet og møter litt av konkurransen i markedet. Og nå kan vi vise til testresultater som at håndverkere sparer 55 minutter på å montere 36 kvadratmeter med Driv, sammenlignet med andre produkter. Testpersonen fikk 15 minutters opplæring, og han likte spesielt godt at han kunne jobbe alene med systemet, forteller Huuse.

Glava Front

Front-systemet, på sin side, har den store fordelen med å være et ferdig isolert fasadesystem, som både halverer arbeidstiden, og gir et flott visuelt uttrykk på huset. Front har vært under testing på en rekke pilotprosjekter de siste årene, og er klart for kommersiell lansering, sammen med Driv, i løpet av våren 2023, skriver Glava.

Produktet er et elementbasert fasadesystem, hvor du får utvendig kledning, lufting og isolasjon i ett. Sluttresultatet blir en moderne fasade, som samtidig reduserer strømforbruket. Front fasadeelementer finnes i ulike materialer, som laminat og treplater, og kan monteres med ulik struktur og mønstre.

Glava Front er et ventilert fasadeelement med ferdig påmontert husfasade og er testet på pilothus over hele Norge. (Illustrasjon: Glava)

Fasadeelementene er et resultat av flere år med utvikling og testing, og er laget med særlig fokus på miljø. Målet har vært å lage et produkt som revolusjonerer markedet for oppgradering av eldre boliger. Glava har blant annet gjort et grundig testprosjekt der et hus fra 70-tallet ble totalrenovert med fasadeløsningen.

– Vi er mye på byggeplassbesøk, snakker med håndverkere, og spør hva slags utfordringer de har og hva de bruker tid på. Vi tar for oss fagfelt for fagfelt, og intervjuer alt fra arkitekter til utførende, byggherrer og byggmestre. Vi inviterer kunder, selgere og leverandører inn til oss, snakker med dem og lar dem testmontere, sier Ole-Jacob Huuse i Glavatech.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *