Kurset skal gi kunnskap om hvordan planlegge store trebygg for å oppnå rett kvalitet til rett pris. Hasle Tre, som ble kåret til årets trebyggeri 2022 er et eksempel som brukes for å vise fram rasjonelle trekonstruksjoner. (Foto: Byggmesteren)

Kurs om de store trebyggene

Onsdag 29. mars arrangerer Tre på Agder og samarbeidspartnere kurs i industrielt trebyggeri.

Kurset i Grimstad skal gi kunnskap om hvordan planlegge store trebygg for å oppnå rett kvalitet til rett pris. Hasle Tre, som ble kåret til årets trebyggeri 2022 er et eksempel som brukes for å vise fram rasjonelle trekonstruksjoner.

Erfaringer og råd fra prisvinnende trebygg

Hvordan skal private og offentlige byggherrer får de beste trebyggene til rett pris? Nøkkelen til suksess handler aller mest om god planlegging i tidligfase. Kurset handler derfor blant annet om hvordan planlegge rasjonelle og effektive trebaserte konstruksjonssystemer. Hvilke alternativer finnes og hvordan ser prosjekteringsprosessen ut.

– Vi har gått sammen med aktører med spesielt god kunnskap om trebyggeri for å lage et opplegg som viser det beste innen faget. Kurset skal gi viktig kompetanseheving om massivtre, limtre og andre treindustrielle muligheter sier Tredriver Kristin Vedum i Tre på Agder.

Jørgen Tycho er en av kursholderen og gjennom sitt firma Oslotre arkitekten bak det prisbelønte kontorbygget Hasle Tre.

Norsk treteknisk Institutt, TreFokus og Byggeindustrien kåret 22. mars prosjektet til vinneren av årets trebyggeri i 2022. Dette grunnet at det er Norges første demonterbare og ombrukbare næringsbygg i tre.

– Gjennom teori og praksis vil vi på kurset få fram hvordan byggherrer kan få til miljøvennlige og sirkulære bygg som kan konkurrere kostnadsmessig med stål og betong sier Jørgen Tycho, Kreativ leder i Oslotre og Styreleder i Forum for trekonstruksjoner. Hvordan planlegge best mulig for bygging med massivtre, limtre, trebaserte kassettsystemer og prefabrikkerte modulbygger er noe som næringen må kunne mer om sier han. (Foto: Jonas Adolfsen)

Kurset tar også for seg lokale eksempler fra Agder, deriblant det 6 etasjer høye trebygget Lumber Teknopark og de nye studentboligene som Studentsamskpnaden i Agder bygger i Kristiansand. Videre får kurset vist fram byggherrens rolle i treprosjekter fra Petter Pallesen i Innovatre, akademia ved Preben Aanensen, universitetslektor på UiA og Christian Magnusson, seksjonsleder akustikk i Cowi.

– HSH Entreprenør er en av de som bidrar med å vise fram lokale eksempler. HSH er kanskje en av de utførende i landsdelen som har vært «mest ivrig og lengst fram i skoa» på å tilegne seg kunnskap om industrielt trebyggeri.

– Å vise til erfaring og konkrete prosjekter for å vinne nye prosjekter er avgjørende sier daglig leder i HSH Entreprenør Arne Bjørseth Nilsen. Derfor har vi lagt ned mye tid og ressurser i å tilegne oss mest mulig kunnskap. Men kunnskapen får man egentlig først når man er i et prosjekt sier han. Derfor er den pågående utbyggingen av 184 leiligheter i tre med plass til 271 studenter på Gimle i Kristiansand et strategisk viktig prosjekt for oss. Kunnskapen vi har fått her er noe vi deler på kurset avslutter han.

Tre på Agder kan melde om svært bra oppslutning rundt kurset.

– Vi har over 70 påmeldte så langt, men det er åpent for alle sier Kristin Vedum. Kurset er på Strand Fevik Hotell i Grimstad 29. mars.

Jeg håper bygg- og eiendomssektoren på Sørlandet benytter anledningen til å treffe kolleger i næringen, dele erfaringer og tilegne seg mer kunnskap om byggemåten som nå kommer som en kule avslutter hun.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *