Fjøset måler 44 meter i lengden og 15,6 meter i bredden.(Alle foto: Wendy Wuyts)

Den største moderne landbruksbygningen i ombrukt trevirke

Hvis jeg fortalte deg at veggene i dette fjøset er laget av 75 % gjenbrukt trevirke, ville du tro meg?

Denne artikkelen er hentet fra SirkTre og gjengis med tillatelse

Sommeren 2022 startet en gruppe SirkTRE-partnere et samarbeid med en bonde på Noresund. Sammen satte de opp et fjøs som er sikkert, vakkert og trendy.

Fjøset på Noresund er 15,6 meter bredt, 44 meter langt, med en høyde på veggene på 3,2 meter. Totalt ble det brukt 38 m³ med trevirke, hvor 28,5 m³ av dette var gjenbrukt.

Sirkulære systemløsninger for fjøs

Dette prosjektet tilhører SirkTRE, arbeidspakke «LÅVE» som omfatter sirkulære løsninger for falleferdige- og underutnyttede fjøs, og behovet for nye fjøs. Den mest bærekraftige løsningen er å finne nye formål for de forlatte fjøsene, renovere dem om mulig, og helst med ombruksvirke fra et annet fjøs som måtte rives.

I dette tilfellet trengte bonden å utvide med en ny bygning. Det var ingen gamle fjøs i nærheten, og alternativet ble å hente materialene fra Ragn-Sells sentraler på Hamar og i Moss. Treteknisk sorterte avfallet. Alle 48×98 mm planker som var mer enn en meter lange ble brukt.

Bare spiker som gjorde produksjonen vanskelig, ble fjernet. Fjerning av spiker kan redusere slitestyrken (og generell kvalitet) på trevirket.

 

Variasjonen mellom ombrukte og nye materialer er blitt en del av designet.

Prefabrikkert produksjon

Veggelementene ble prosjektert av Omtre AS og Norsk Massivtre AS, og produsert av Norsk Massivtre AS. De mottok en last 48×98 mm i varierende lengder og designet et nytt element, en blanding av 25 prosent nye og 75 prosent gjenbrukte materialer. Deretter ble «råelementene» satt inn i større veggseksjoner med vinduer/luftåpninger. Dette krever ekstra forsterkninger på toppsvillen for å spre lasten fra taket. Det gjorde også løfte- og monteringsprosessen enklere.

 

Bygget opp på åtte timer

Gardsbygg AS satte opp bygningen i september. Firmaet leverte også bæreelementene. Veggene kom opp på litt under åtte timer.

Ungdyra flyttet inn i oktober.

 

Kvalitet på ombruksmaterialene

Som i andre gjenbruksprosjekter, er alt mulig så lenge alle interessentene – kunder, arkitekter, og entreprenører – forplikter seg til ideen om å bruke materialer som gjenvinnes. En av bekymringene vi leser om og hører om, er risikoen. Derfor ber mange om regulatorisk støtte til testing og sertifisering, spesielt av strukturelle elementer.
I dette prosjektet ble kvaliteten testet av Treteknisk.

Bonden foretrekker variasjon i overflatene framfor det monotone uttrykket med bare nye materialer.

Hva med estetikken?

Designerne valgte å utnytte spillet skapt av det ombrukte virket som et visuelt estetisk element. Bonden likte dette uttrykket bedre enn den monotone fargen i nytt virke. Noen tror at estetikk er lik kvalitet, men det er subjektivt. Subjektive oppfatninger av hva som er estetisk tiltalende og hva som ikke er det, er en av grunnene til at trevirke (akkurat som frukt og grønnsaker) blir kastet hvis det ikke ser «vakkert» ut.

Ved å gå for denne stilen, feirer vi mangelen på fullkommenhet og sårbarheten til et levende materiale som tre.

Den japanske estetikken wabi sabi finner skjønnhet i tingenes påvirkning, midlertidighet og ufullkommenhet, feiret i deres keramikkferdighet, teseremonier og arkitektur.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *