Kjededirektør Trond Lie oppfordret til å velge det sikre med gode kataloghus og prosjektboliger.

Dette er ikke året for risiko – Systemhus går for det gjennomprosjekterte  

Med boligsalg i fritt fall, sterk inflasjon og krig i Europa, er ikke dette året for å ta risiko, fastslo Systemhuslederen på åpning av kjedens kongress fredag.

– Vi har medlemmer som bygger flotte arkitekttegnede hus som skreddersøm, men det følger mindre risiko ved tilpassede kataloghus og prosjektboliger. Det er ikke så sexy, men vi har godt prosjekterte og kalkulerte hus så man kan være sikker på kostnader og inntektsmuligheter, appellerte kjededirektør Trond Lie på kongressåpningen i Trondheim.

Salen var full ved åpningen fredag.

Han kunne vise til gode resultater for kjedemedlemmene selv i et fallende marked i fjor og han lovte verktøy og hjelpemidler som skal bidra til at de opprettholder lønnsomheten i et vanskelig år som det vi nå er inne i.

Større markedsandeler

Kjedemedlemmene igangsatte 1.092 nye boliger i fjor og ble dermed for femte år på rad den største boligkjeden her i landet. Samtidig solgte de 990 boliger. Både salg og igangsetting var en nedgang fra året før, men kjeden tok større markedsandeler, forsikret Lie.

Systemhus har utviklet ei verktøykasse som skal bidra til at medlemmene selger og driver virksomhetene sine bedre.

 

Nøkterne boliger i dagens marked

­– Nye modeller er ett av verktøyene til bedre salg, fortalte Lie.

Han er spesielt opptatt av «Spire» som er en enkel enebolig på ett plan som kan bygges ut med familieforøkelse og bedre økonomi. ­– Dette er en type bolig jeg har ønsket meg i flere år. Den er ganske liten og kostnadseffektiv å bygge, og er godt tilpasset dagens marked, mener Lie.

Utgangspunktet for Spire er en bolig på ett plan med grunnflate på 110 m² som kan utvides enten med en eller to moduler og vokse med to soverom eller to soverom med bad i den største utvidelsen. Den største utvidelsen kan senere skilles ut til utleie.

Konsernsjef Mikkel Sandvik i Mestergruppen og administrerende direktør Lars Jacob Hiim holdt foredrag ved åpningen.

Effektive byggesystem

Effektive byggesystemer og effektiv logistikk var et viktig poeng i presentasjonen til konsernsjef Mikkel Sandvik i Mestergruppen.

Han viste til konsernets strategi som har overskriften «vi skal forandre byggebransjen».

– Med klimavennlige og effektive leveranser til nybygg og rehabilitering (ROT) får vi fornøyde kunder. Ved å digitalisere mer, blir vi mer effektive. Bygger vi mer industrielt og reduserer det store svinnet i byggeprosessene, kan vi bygge raskere og få ned kostnadene, påpekte Sandvik.

– Vi arbeider nå for at leverandørene skal levere informasjon som kan bidra til automatiske klimagassregnskap. På dette området må vi vøre sammen, og vi deler gladelig med konkurrenter det vi får til på dette området, sa konsernsjefen.

På leverandørmessa presenterte Roger Thorsen ett av Essves produkter for Stian Myking og Roald Neste i Bergan Bygg.

Tale for Husbanken

På åpningsdagen fikk medlemmene også høre foredrag av adm.dir. Lars Jacob Hiim i Boligprodusentenes Forening og adm.dir. Osmund Kaldheim i Husbanken.

Begge var opptatt av at Husbanken må ha nok midler til boligfinansiering og at flere bør benytte mulighetene som ligger i eksisterende låneordninger.

Anders Larsen viser fram en miniatyr av døra Storm fra Swedoor for Odd A. Dahlen i I-bolig og Jonas Hilmo i Bergstaden Bygg.

 

Magnus Johnny Sætre, MJ Byggservice, Bjørn Sætre, Møre hus og Magnus Johan Helgesen, Majo Eigedom følger interessert med når Hans Olav Velsand forteller om Plannja Trend.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *