Den siste modellen av Icebreaker premium er på hele 7,5 kW og er driftstestet ned til -35°C. (Foto: Kinnan)

Ny varmepumpe på hytta sparte inn 24 000 kr på en vinter

Den nybygde hytta i Setesdal varmes godt og rimelig opp med en smart 7,5 kW varmepumpe som er driftstestet ned til -35°C, sier leverandøren Kinnan.

Hytta er relativt nybygget og har et areal på 147 kvadrat, fordelt på to plan. I løpet 2021 ble det tilbrakt mer enn 150 døgn på hytta.

Stor besparelse på en vinter

Familien valgte å installere en varmepumpe da hytta ble oppført, og valget falt på en Icebreaker premium. Den siste modellen av Icebreaker premium er på hele 7,5 kW og er driftstestet ned til -35°C.

En hytte av denne størrelsen vil i gjennomsnitt ligge på et forbruk på et sted mellom 18-19000 kw/t pr år, dersom man ser den i forhold til andre tilsvarende hytter i området. Det kalde klimaet vinterstid krever en del oppvarming, også når hytta ikke benyttes. For å sikre verdier og unngå sprengte vannrør, er det viktig at ikke hytten får for lav temperatur.

(Foto: Kinnan)

Familien Pedersen var svært positivt overrasket over strømforbruket etter at hytten hadde vært hyppig brukt i et helt år. Det totale strømforbruket for hele 2021 var på kun 6352 kW/t. Varmepumpen, som fungerte som hovedoppvarmingskilde, hadde isolert sett et forbruk på 2596 kW/t.

Når man tar i betraktning at Icebreaker premium varmepumpen har et reellt nordisk SCOP* på 4,7 – så har varmepumpen dekket et energibehov på om lag 12.200 kW/t. Gitt en strømpris på kr. 2,- pr kW/t tilsvarer det en besparelse på over 24.000 kroner.

Siden hytta ble bygget i 2021 og før strømprisene steg, så ble energibesparelsen en solid bonus. Opprinnelig ønsket de å installere varmepumpe med tanke på komfort. De ønsket ankomme til en behagelig temperatur til tross for utetemperaturer ned mot -20°C. Derfor var det også viktig at pumpen hadde innebygget wifi og mulighet for appstyring.

Høyt og herlig i Brokke fjellpark. (Foto: Kinnan)

Icebreaker premium har dette, og har også vedlikeholdstemperatur på 8°C. Det gjør at hytta kan holde en jevn lav temperatur når den ikke er i bruk, uten at de trenger å bekymre seg for frostskader i vannrør og at kjøleskap og fryser ikke slår seg av på grunn av lave temperaturer.

– I 2022 har det vært en enorm etterspørsel etter varmepumper til hytter og fritidsboliger om ikke omfattes av strømstøtteordning. Investeringskostnaden er raskt spart inn når strømprisene er så høye som vi har sett i store deler av 2022, skriver leverandøren Kinnan.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *