Ingfrid Varpe Solheim har favnen full av blomster ved gjenåpning av skolen på Filippinene. (Foto: BuildAid)

Norske BuildAid hyllet ved skoleåpning på Filippinene

I slutten av februar kunne den norske hjelpeorganisasjonen BuildAid være med på høytidelig åpning av en skole den har bidratt til å gjenoppbygge på landsbygda på Filippinene.

Under åpningen fikk det norske samboerparet Ingfrid Varpe Solheim og Ole Stenbakk blomster som bevis for stor takknemmelighet fra elever og lærere.

– Det er slike stunder som gjør til at vi i en alder av over 70 år får lyst til å fortsette med den spennende og givende «hobbyen» som BuildAid er, fastslår Stenbakk.

 

Boligbygger gikk til nødhjep

Han startet organisasjonen for å hjelpe nødlidende i utviklingsland etter å ha drevet byggmesterfirma i Florø i mange år. Siden har han og hjelpeorganisasjonen fått satt opp mer enn 13 skoler og gjenoppbygd sovesaler, sanitærrom og hus for mange nødlidende på Haiti i Karibia, Filippinene i Asia og Sierra Leone i Afrika.

Les også: Byggmester bygger skoler på Haiti

Tobarnsmora som bor i det lille huset er stolt av at hun har hatt råd til å male det. (Alle foto: BuildAid)

Stor takk for enkle hus

Skolebygningen som nå er åpnet igjen, ligger i et område nord for byen Dumaguete på Filippinene. Siden området ble herjet av tyfon ved juletider i 2021, har BuildAid bidratt til gjenoppbyggingen med god hjelp av et lokalt lærerpar. Det er satt opp 27 enkle hus, skolen er rehabilitert og et internat er ombygd med blant annet nye sanitærrom.

Ved det siste besøket møtte det norske paret ei tobarnsmor som har fått ett av de små husene. Tobarnsmora hadde mistet huset sitt i tyfonen, og gråt av glede fordi hun og barna får en mulighet til å starte livet på nytt, forteller Stenbakk i en av mange oppdateringer som sendes venner av BuildAid.

Ett av de 27 nye husa. Eieren er glad for at hun har kunnet etablere en grønnsakhage.

PC på skolen, strømløst hjemme

I oppsummeringen i desember forteller han om ønsker organisasjonen har for det kommende året. Ett av dem gjelder PC-er til undervisningen på skolen de har gjenoppbygd. På nyåret kan han så fortelle at skolen nå har et datarom med PC-er på rekke og rad.

­– Det er en ny verden som åpner seg for elevene via PC-ene. De får informasjon fra hele verden, og får andre muligheter til utdanning og utvikling. Hjemme bor de i enkle bambushytter og uten elektrisitet, forteller han.

Ole Stenbakk og Ingfrid Varpe Solheim sammen med de lokale hjeperne Rey og Lizzy.

Hedret av hjemkommunen

BuildAid er avhengig av hjelp fra oss i rike Norge, og har engasjert skoler og familier i hjemtraktene til stor giverglede. At jobben de gjør blir verdsatt, fikk Varpe Solheim og Stenbakk et synlig bevis for rett før jul. Bremanger kommune donerte hjelpeorganisasjonen en julegave på 25.000 kroner.

– Det gjer inntrykk at Build Aid gjev bistand og hjelper til å bygge opp att områder i dei fattigaste av dei fattige landa. Vi er ekstra stolte over å ha to innbyggarar som vier mykje av tida si til dette arbeidet, skriver ordføreren og kommunedirektøren i gavebrevet.

Les mer om BuildAid på Facebook

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *