Ole Stenbakk har hentet mye støtte fra næringsliv og private til Haitiprosjektet. (Foto: T. Thomassen)

Byggmester bygger skoler på Haiti

I mange år tjente han godt på byggevirksomhet. Byggmester Ole Stenbakk i Florø hadde selv stort hus, flere biler og privatfly. Men brått hoppet han av denne ”stresskarusellen” og luksuslivet.

For 13 år siden avviklet Ole Stenbakk byggefirmaet med millionomsetning og 10–12 ansatte. I stedet satset han på å bruke sine evner, kunnskap, nettverk – og noe av pengene – til å hjelpe fattige i u-land. I disse dager organiserer og leder han en omfattende fellesdugnad som skal skaffe barn i jordskjelvrammede Haiti skoleplasser i nye, solide skolebygg som erstatter de som ble rasert av katastrofen den 12. januar i år.

Midt i november ble to store konteinere lastet med materialer og utstyr til skolene.

Nå i begynnelsen av desember skipes to store konteinere av gårde til Haiti. De inneholder materialer og utstyr som skal brukes til å bygge og innrede skoler på den karibiske øya. Alt sammen er resultat av giverglede og innsats i Stenbakks nærområde i Sogn og Fjordane.
Ole Stenbakks skoleprosjekt på Haiti har vakt stor interesse og har mottatt så mange sjenerøse bidrag fra næringsliv og private i Sogn og Fjordane at det ligger til rette for at nærmere 1000 barn i Haiti ved påsketider neste år skal kunne ta i bruk nye skolehus.

Sikrere mot jordskjelv

Nyutvikla byggeteknikk skal gjøre de nye skolebyggene bedre rusta mot jordskjelv enn bygningene som raste sammen da jordskjelvet ramma øya i januar i år. Firmaet Pretre i Stryn har utviklet og skal bygge takstolene i de nye skolebyggene, som Ole selv har tegnet.
Selv reiser han ned ved nyttår – og skal lede byggeprosjektet. Etter noen uker får han besøk av samboer Ingrid som også skal hjelpe til.
Trenger lønn til bygningsarbeidere
– Det gjenstår ennå å skaffe penger til å lønne bygningsarbeidere/ transport lokalt i Haiti og innkjøp av sand og sement, men også det skal vi nok greie å få i boks i løpet av høsten, sier Ole, sprudlende optimistisk og engasjert som alltid.
Han og bistandsforeningen Build Aid lanserer nå også julegaver som kan bidra til finansieringen. En mulig gave er en skolepult til 500 kroner.

God innsats av byggfaglinja

Han lovpriser blant annet elever og lærere på bygg- og anleggsfag ved Flora videregående skole, som nærmest på sparket tok utfordringen da han spurte om støtte.

Elevene og lærerne på bygg- og anleggslinja ved Flora videregående skole har gjort en imponerende innsats og laget 500 pulter til de nye skolebyggene på Haiti.

– De startet straks opp arbeidet med å lage skolepulter som skal brukes av 1000 elever daglig, utvendige dører, som nå står nymalt på lager i Florø sammen med alt annet innsamlet materiell – før det pakkes i konteinere og skal sendes til Haiti i begynnelsen av desember.
– Samarbeidet mellom vg 1 og 2-klassene har gått fint. Arbeidet gikk unna på tre uker og alle elevene har vist stort engasjement og iver. Vi kjenner jo godt til Ole og hans virksomhet; vet at alt av innsamlede penger og materialer går direkte til de som trenger hjelpen, forteller faglærerne Oddgeir Andersen og Kurt Mulefram, til Byggmesteren.
Også elevene Prasant (16) på Vg 2 og Adrian (15) på Vg 1, er veldig positive til slike arbeidsoppgaver der de både kan lære det byggefaglige og få et innblikk i situasjonen i et fattig u-land.
Adrian og de andre elevene i vg 1-klassen har malt over 1000 lasker, mens Prasant og vg 2-elevene har gjort det meste av maskinarbeidet.
– Veldig kjekt for oss å få anledning til å lage noe fornuftig som kommer andre, fattige mennesker til gode. Ingen har vært motvillig, og vi synes det er godt å kunne bidra til dette hjelpeprosjektet, sier de.

2) Byggfagelevene Adrian (t.v.) og Prasant synes det er veldig kjekt å kunne være med på bistandsprosjektet som skal gi 1000 barn på Haiti nye skoler og pulter.

Fire skolebygg – 1000 elever

Målet er å få bygd fire skolehus. Slik skoledagen er organisert i Haiti, betyr det at om lag 1000 barn får mulighet til å gå på skole.
– Vi skal ikke drive skolene, bare sørge for at de blir bygd – alt basert på dugnad og frivillig innsats fra vår side, mens de lokale arbeiderne på Haiti som skal montere alt, vil få en lønn for det de gjør, påpeker Ole.
Tre av skolene blir bygd for organisasjonen New Missions i Leogane, der Ole holdt til da han i årene 2005–06 bygde fiskebåter til fiskere ved kysten vest for Port-au-Prince. Det fjerde skolehuset blir gitt til den norske, ideelle Stiftelsen Prosjekt Haiti, som med utgangspunkt i en gruppe ildsjeler fra Tromsø driver skolen Petit Troll for om lag 100 barn i hovedstaden Port-au-Prince.
– I dette ekstremt fattige samfunnet, der analfabetisme er så utbredt, betyr det enkelt sagt å gi disse barna en framtid. Utdannelse og kunnskap åpner en ny verden for disse barna som får et mye bedre utgangspunkt for å komme seg ut av fattigdommen. Vi bygger ikke bare skoler, men gir dem også mat og klær. Prosjektet vil koste om lag en million kroner. Dersom 1000 barn blir sikret skolegang gjennom dette prosjektet, så koster framtida for hvert barn ca. 1000 kroner. Utrolig billig, men så viktig, understreker Stenbakk.

Plater og skruer for 300.000

Blikkenslagermesterne i Florø, Svend Vårdal, Jan H. Nydal og Edvard Johansen har med stor entusiasme inngått et samarbeid for å skaffe ca. 2 000 kvm vegg- og takplater i lakkert stål. . Plateleverandør Ruuki og skruelevernadør Würth har begge bidratt med lav pris og gaver som skaffer platekledningen verdt omtrent 300.000 kroner.
Byggeriet i Florø er også en av de betydelige bidragsyterne til Ole Stenbakks prosjekter. Så også denne gang.
– Ole stikker jo innom noen få ganger i året når han er hjemme – og da vet vi at han trenger et aller annet til sine bistandsprosjekter ute i verden. Da er det umulig å si nei. Vi vet jo også hva han står for, og at hvert eneste bidrag kommer de fattige til gode. Og han sørger hele tiden for å informere og holde oss oppdatert om prosjektene i sine ”reisebrev”, så det er moro for oss å følge med på utviklingen, sier daglig leder Bjørn Wefring til Byggmesteren.

Byggeriet i Florø har bidratt med trelast for flere titusener kroner i støtte til skoleprosjektet på Haiti. Her er daglig leder, Bjørn Wefring (t.v.) sammen med Ole Stenbakk.

Tre bedre enn betong/mur

Vanligvis bygges hus i Haiti i mur og betong, som gir en stiv konstruksjon. Dessuten er det mye billig kalk og som regel for lite av den dyre sementen i betongen, slik at byggene blir sprø og raser lett sammen under jordskjelv – i en sky av kalkstøv
– Derfor satser vi på å bygge i tre, som er mer elastisk enn mur – og vi vil gjøre konstruksjonene så lette som mulig. I Norge vet vi at byggene må tåle tyngde av mye snø. I Haiti må vi tenke annerledes; der er det ikke snø, men husene må tåle både sterk vind når de årvisse orkanene setter inn, og boligene må tåle jordskjelv uten at folk som er inne blir knust av ruinene, sier Ole.

Forening for Oles prosjekter

For å skille hjelpeprosjektene Ole driver ut fra hans private økonomi, har en gruppe nære venner stiftet en forening som disponerer gavekontoen. Foreningen har fått navnet BuildAid, (Byggebistand).
Vedtektene for foreningen slår fast at alle innbetalte midler skal gå uavkortet til formålet, derfor skal verken styremedlemmer eller andre i støttelaget kunne få utbetalt vederlag.
Alle som vil kan bli medlem i foreningen – det stilles ikke noe krav ut over interesse for det arbeidet Ole driver. Likevel: Økonomisk bidrag – stort eller lite – er kjærkomment. Og alle som yter bidrag får tilsendt regnskap, revidert av statsautorisert revisor.

Støtte fra næringslivet

Flere bedrifter har gitt vesentlige bidrag i form av materiell og arbeid. Regnet om til en stipulert innkjøpspris, lå verdien av avtalte bidrag på omkring 900.000 kroner. Pengegaver fra private givere hadde da passert 124.000 kroner.

Artikkelen er hentet fra Byggmesteren nr. 11/10

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *