Høye trekonstruksjoner er et område universitetene og næringslivet kan forske videre på. (illustrasjonsfoto: PB Lotherington)

Nytt nordisk samarbeid om bygging i kaldt klima

For å styrke små og mellomstore entreprenørers konkurransekraft i Sverige, Norge og Finland, er det nå etablert et samarbeid for bærekraftig bygging i kaldt klima.  

I dette samarbeidet blir bedriftene tilbudt rådgivning på flere områder: Nærings- og produktutvikling, finansiering og eksport, finne nye samarbeidspartnere og styrke kompetansen på nye materialer, teknologier og metoder for å bygge bærekraftig, attraktivt.og kostnadseffektivt.

– Realiteten for byggebransjen er digitalisering, økte krav til bærekraft, økte materialkostnader og internasjonal konkurranse om oppdrag, sier prosjektleder Anders Högström, LTU Business.

– I vår region er det hundrevis av konkurransedyktige byggefirmaer som har teknisk kunnskap og kvalitetstenkning som har gode forutsetninger for dette. Gjennom økt samarbeid vil vi styrke hele bransjens konkurransekraft og samtidig drive innovasjon og bærekraft framover, sier Högström.

Les også: Tar norsk trehusteknologi til Russland (2007)

Høye trekonstruksjoner

Universitetene og næringslivet skal sammen drive forskning for å utvikle nye løsninger som kan brukes direkte av industrien. Høye konstruksjoner av tre, brokonstruksjoner, digitalisering og metoder for for eksempel å bygge og støpe betong i vinterklima, er aktuelle innovasjonsområder.

– Det er gjort mye forarbeid, så allerede i vår håper vi å kunne gå til de første investeringer sammen med aktørene, sier prosjektleder Högström.

 

Tre skandinaviske regioner

Det nye samarbeidet er en del av Interreg Aurora, som er et samarbeid mellom regionene nord i Norge, Sverige, Finland og Sápmi og er en del av Sustainable Arctic Construction and Built Environment in Arctic Climate (SCABEAC).

Fra norsk side deltar Universitetet i Tromsø og SINTEF Narvik, fra Sverige deltar LTU Business og Luleå tekniska universitet, og fra Finland: Uleåborg Universitet og Arctic Construction Cluster Finland.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *