Ombrukskartlegging blir obligatorisk fra 1. juli 2023 ifølge teknisk forskrift. (Foto: Resirqel)

Kurs i ombrukskartlegging av bygg

Fra 1. juli må alle næringsbygg og boligblokker som endres eller rives først kartlegges for ombruk. Nå lanserer Resirqel og Nomiko Norges første kurs om hvordan det ufravikelige kravet ivaretas.

Todagerskurset er utviklet av ombruksspesialisten Resirqel og rådgivingsselskapet Nomiko – Norsk Miljøkompetanse. I mai kommer første mulighet til å lære hvordan de nye kravene til ombrukskartlegging skal ivaretas, skriver kursholderne.

Les også: Byggherrene i Bergen vil gjenbruke så mye som mulig (+)

Avfallsmengdene vokser

Det er stor aktivitet knyttet til riving i Norge, enkelte år har det blitt revet over 20.000 bygg og avfallsmengdene fra byggebransjen vokser. For å øke ombruket og redusere mengden byggavfall, ble det 1. juli 2022 innført krav i teknisk forskrift om å ombrukskartlegge alle næringsbygg og boligblokker som endres eller rives. Fra 1. juli 2023 blir kravet ufravikelig.

Det er få aktører som har erfaring med ombrukskartlegging. Behovet for å øke kompetansen til de som skal gjennomføre ombrukskartlegginger er derfor stort, ifølge en felles pressemelding fra Resirqel og Nomiko.

Partner i Resirqel Lasse Kilvær. (Foto: Christian Olstad)

– Dette er en ny og voksende bransje, og ombruksrådgiveren er en ny rolle i byggebransjen. Vi ser at det er et behov og et ønske om å lære mer om temaet. Det er viktig at de nye ombrukskartleggerne er klare til å levere erfaringsbaserte analyser og bidra til trygg og forsvarlig ombruk. Da trenger vi også gode kurs for å spre kunnskapen som finnes. Derfor er vi glade for å kunne samarbeide med det dyktige og erfarne miljøet i Nomiko for å tilby dette kurset, sier Lasse Kilvær, partner i Resirqel AS.

Todagerskurset tar blant annet for seg metodikk og aktuelle hjelpemidler ved utførelse av en ombrukskartlegging, og hvilke materialer og produkter som kan ombrukes basert på miljø- og kvalitetskrav.

Deltakerne gis også innsikt i demontering og utarbeidelse av rapport etter endt kartlegging.

Daglig leder i Nomiko Sverre Valde. (Foto: Line Schibstad)

– Våre kursdeltakere er opptatte av miljøvennlig og trygg avhending av bygg. Nå får de lære mer om ombrukskartlegging, som det kommer til å bli en eksplosiv vekst av oppdrag på fremover. Med Resirqel på laget er vi trygge på at vi kan levere et godt kurs også innenfor ombruk, helt i front av utviklingen, sier Sverre Valde, daglig leder i Nomiko.

Det er satt opp flere kurs i Oslo fra mai av. Det vises til nettstedet nomiko.no for mer informasjon om kurset, program og påmelding.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *