(Illustrasjonsfoto)

Vi kan ikke lukke øynene for tvangsarbeid i solcelleproduksjon

Tvangsarbeid og brudd på menneskerettigheter forekommer der solcellepaneler produseres. Det må norske bedrifter følge opp i valg av leverandører.

– Det handler først og fremst om å være bevisst på at man har et ansvar som virksomhet, etterspørre informasjon fra leverandørene, og stille krav, påpeker Annabelle Lefébure-Henriksen som er leder for strategisk bærekraftsrådgivning i Rambøll Management Consulting Norge. Sammen med Oscar Ölund, seniorkonsulent strategisk bærekraftsrådgivning i Rambøll Management Consulting Sverige, har hun skrevet kronikken «Fem sosiale bærekraftsutfordringer i byggebransjen».

Annabelle Lefébure-Henriksen, leder for strategisk bærekraftsrådgivning i Rambøll Management Consulting Norge. (Foto: Melisa Fajkovic, Rambøll)

Kinesisk tvangsarbeid påvist

De viser til artikler i Dagbladet i november om solceller som kommer fra områder i Kina der det forekommer tvangsarbeid.

– Dersom en norsk virksomhet importerer solcellepaneler, er det ekstremt viktig at man går i dialog med egne leverandører når slike saker kommer opp; bruker det som en inngang til en diskusjon; undersøker hvor produksjonen skjer, hvem som er produsent, stiller tydelige krav og etterspør konkret informasjon om hvordan leverandørene jobber med disse problemstillingene, understreker Lefébure-Henriksen.

Ansvar for å begrense

– Hvis man oppdager at det skjer ting som har negativ påvirkning på mennesker og deres arbeidsforhold, har virksomheten et ansvar for å forsøke å stanse, redusere eller forebygge dette. Det handler ikke nødvendigvis om å kutte ut leverandøren når man oppdager brudd på etiske retningslinjer, men sørge for å få til forbedringer, forklarer hun.

Les mer: «Fem sosiale bærekraftsutfordringer i byggebransjen».

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *