Fremtind opplever flere tilfeller årlig der borettslag og sameier utsetter vedlikehold, selv etter sterke anbefalinger fra fagfolk. (Illustrasjonsfoto: GLAVA)

– Beboere kan ende opp med kjemperegning

Stram økonomi kan føre til at flere borettslag utsetter nødvendig vedlikehold. Etterslepet kan bli langt dyrere, advarer Fremtind.

– Mange opplever et stort press på økonomien nå. Da kan det være fristende å ha så lave felleskostnader som mulig, men det kan gi stort etterslep på nødvendige utbedringer, sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB.

Les også: Borettslag i Tromsø fikk Norges første grønne rehabiliteringslån

Hofstad-Nielsen frykter at flere i borettslag og sameier setter vedlikeholdet på vent, fordi det er andre utgifter som prioriteres på kort sikt. I tillegg til høy prisvekst på strøm, er også mat, møbler, biler og husleie blitt dyrere siste tiden.

– I verste fall kan det ende med en kjemperegning som beboerne ikke har råd til, sier skadeforebyggeren.

Krangler om gamle rør

Fremtind opplever flere tilfeller årlig der borettslag og sameier utsetter vedlikehold, selv etter sterke anbefalinger fra fagfolk. Det kan være gamle rør som burde skiftes ut eller tak som trenger pleie. I noen saker oppstår det uenigheter mellom styret og de øvrige beboerne.

Skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen frykter det vil bli et etterslep for vedlikehold i tiden fremover. (Foto: Fremtind)

– Det hviler et stort ansvar på styremedlemmene, som skal vurdere og ta viktige avgjørelser når det kommer til vedlikehold. Noen ganger kan det være lurt å søke råd hos profesjonelle, for å unngå dårlige beslutninger som får store konsekvenser for mange, tipser Hofstad-Nielsen.

Forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1, deler bekymringen for at økt behov for vedlikehold kan slå ut i høye fellesutgifter. Dagens prisvekst og renteøkninger er allerede mye å håndtere.

– Det er nok tøft for mange å kutte i forbruket like raskt som utgiftene stiger. Renta er dobbelt så høy nå som for to år siden, og den skal opp enda mer. Dette er ekstra tungt for de som ikke har noen å dele utgiftene med, som enslige forsørgere, og som alene må håndtere prisøkning på mat, bensin, strøm og lån på toppen, sier Gundersen.

Lurt med en plan

Små grep kan være nok for å tåle litt høyere fellesutgifter, mener Gundersen, som anbefaler borettslag å lage budsjett og en spareplan.

Det får støtte fra skadeforebygger Hofstad-Nielsen.

– Det er lurt å sette opp en langsiktig vedlikeholdsplan i samarbeid med fagfolk. Jo før du tar tak i forhold som må utbedres, desto lavere blir skadeomfanget og kostnadene på sikt, avslutter hun.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *