- Å isolere siloene med buede former, krever et materiale som er enkelt å forme, sier Steffen Fardal fra FS Mur som er prosjektleder for murarbeidet. (Foto: Xella Norge)

Artikkelen ble publisert for over 1 år siden. Tekniske egenskaper, priser og andre fakta kan ha endret seg siden publisering.

Utradisjonell etterisolering av Kristiansands Kunstsilo

Den bevaringsverdige kornsiloen fra 1935 stiller helt spesielle krav til isoleringen av fasaden.

Med buede siloer i massiv betong var den optimale løsningen isoleringssystemet Multipor fra Xella, skriver produsenten i en pressemelding.

Buet underlag stiller krav til fleksibilitet

På bryggekanten ved Silokaia i Kristiansand er den gamle kornsiloen i gang med å transformeres til et nytt kunstmuseum. Det er totalentreprenør Kruse Smith AS som rehabiliterer det 3300 kvadratmeter museet, som skal romme Tangen-samlingen, verdens største samling av nordisk modernisme, og Sørlandets Kunstmuseums faste samlinger.

Den bevaringsverdige kornsiloen fra 1935 er på vei til å bli en spektakulær kunstsilo og et nytt landemerke for Kristiansand. (Foto: Xella Norge)

Den gamle kornsiloen består av massiv betong, og det har vært behov for en etterisoleringsløsning som forbedrer energieffektiviteten, samtidig som den gamle fasaden beholdes. Løsningen ble ca. 3400 kvadratmeter med Multipor, levert av Xella.

Pål Le Page, prosjektleder i Kruse Smith, mener kunstsiloen er et helt spesielt prosjekt.

– Dette er et helt unikt rehabiliteringsprosjekt hvor gamle silorør transformeres om til en kunstsilo. Vi ønsket et lett og organisk isolasjonsmateriale som bevarte det samme pussede fasadeuttrykket til den opprinnelige kornsiloen. Da var Multipor isoleringssystem det beste alternativet. Multipor er et lett produkt som er enkelt og effektivt å håndtere på byggeplassen. I tillegg har vi fått god hjelp av Xella under prosjekteringsfasen til å tilpasse isoleringsarbeidet med hensyn til alle detaljer i fasaden.

De buede formene på siloene har stilt noen helt spesielle krav til isoleringsmateriale sin fleksibilitet.

(Foto: Xella Norge)

– Kunstsiloen er et prosjekt med et litt utradisjonelt isoleringsarbeid. Å isolere siloene med buede former, krever et materiale som er enkelt å forme. Her har Multipor vært en veldig god løsning, fordi det er enkelt å tilpasse veggelementene til underlaget. Med Multipor trenger du også færre operasjoner, der det kun er nødvendig med muring og tre lag med puss. Det bidrar til kostnadseffektivitet, sier Steffen Fardal fra FS Mur som er prosjektleder for murarbeidet.

(Foto: Xella Norge)

FS Mur har kommet over halvveis med murarbeidet av Multipor, og er godt i gang med pussarbeidet som leveres av Sto Norge AS. Fardal legger til at de er veldig fornøyde med logistikken og samarbeidet med Xella.

Katedralen trenger å holde på varmen

Kruse Smith har revet ut innmaten av 30 silorør som resulterer i en enorm kunstkatedral. Da er det viktig å legge grunnlaget for smart energiforbruk.

– Når et så stort volum skal varmes opp til en behagelig temperatur for museumsgjestene, er man helt avhengig av å ha god isolering som bidrar til en så optimal energieffektivitet som mulig, forteller Le Page.

(Foto: Xella Norge)

Som isoleringssystem har Multipor noen helt egne egenskaper som egner seg godt til store bygg som vil holde på varmen.

– Multipor er lette, massive isoleringsplater med spesielt gode varmeisolerende egenskaper sammenlignet med andre isoleringsløsninger. Dette bidrar til at bygningens energiforbruk blir langt smartere. I tillegg til isoleringsplatenes energiegenskaper, er materialet diffusjonsåpent. Det betyr at platene er fuktregulerende, som gjør bygget motstandsdyktig mot sopp og råte, forteller Thom-Erik Pape, daglig leder i Xella Norge, og tilføyer:

– Multipor er et isoleringssystem som egner seg godt til vårt fuktige og kalde klima, hvor vi opplever store temperaturforskjeller mellom de utvendige og innvendige deler av bygningen. I tillegg er dette et ubrennbart materiale som selv ved svært høye temperaturer ikke vil utvikle giftige gasser eller røyk. Høy brannsikkerhet er spesielt viktig på et museum som rommer verdifull kunst.

Det mye omdiskuterte byggeprosjektet har stilt helt spesielle krav til isoleringsarbeidet av fasaden. (Illustrasjon: : Mestres Wåge Arquitectes og Mendoza Partida/ BAX)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *