Mads Fossdal mener den nye smartberederen bidrar sterkt til lavere energiforbruk. (Alle foto: Kinnan)

Nå kan Mads smile av strømregningene

Etter ett år med rehabilitering og etterisolering av 1970-tallshuset, er strømregningene kraftig redusert for Mads Fossdal og samboeren i Kristiansand.

Når de sammenligner januar i fjor med januar i år, er forbruket redusert fra snaut 2.600 kW/t til 863 kWt. Det til tross for at paret hadde installert elbil-lader i januar i år som de ikke hadde for ett år siden.

De kan også gjerne sammenligne eget årsforbruk med det venner har i samme type hus og med samme antall personer i husstanden. Selv om han og samboeren liker å ha det varmt, er forbruket deres nesten det halve sammenlignet med vennenes, forteller han i en pressemelding.

Les også: Strømregningen redusert med 75% etter energirehabilitering

Smart varmtvannsbereder

Fossdal mener det reduserte forbruket kan tilskrives kombinasjonen av varmtvannsbereder og varmepumpe av typen Hitachi smartbereder + Multi. I 1970-tallshuset har de installert en 190 liter varmtvannsbereder med én varmepumpe utedel og to innedeler, en i hver etasje. Varmepumpene gir nok varme til at de har en behagelig innetemperatur i de fleste rommene gjennom hele året. Ett bad og ett soverom har også varme fra kabler i gulvet.

Paret har også etterisolert huset, skiftet tak, vinduer og utvendig kledning.

Varmepumpa har en utedele, men to innedeler.

Varmer vann med laveste pris

– Vi har stilt inn smartberederen slik at den alltid varmer tappevannet om natta, siden det ofte er da strømprisen er rimeligst, forklarer Fossdal.

– Varmepumpe innedelene går ikke mens oppvarmingen av tappevannet pågår, men det har vi heller ikke behov for midt på natta når vi sover. Innedelene slår seg på straks oppvarmingen av varmtvannet er fullført, og smartberederen er så godt isolert at den fungerer som et varmtvannsbatteri resten av døgnet.

Enenboligen fra 1970 før og etter det unge paret satte i gang rehabiliteringen.

– På denne måten balanseres også strømforbruket, slik at ikke varmtvannsoppvarming kommer på toppen av annet forbruk. Noe som er svært gunstig nå som nettleien bestemmes av det maksimale samtidig forbruk i løpet av en måned. Totalt sett har denne løsningen gitt oss optimal komfort, og bidratt til at vi sparer mye på hver strømregning, forteller Mads.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *