(Foto: Skjermdump fra reklamefilmen)

Seriøs håndverker eller seriøse problemer?

En ny kampanje skal hjelpe forbrukere å velge seriøse håndverkere når de skal bygge eller pusse opp. Byggmesterforbundet er en av samarbeidspartnerne bak «Tettpå»-kampanjen, hvor formålet er å redusere etterspørselen etter useriøs arbeidskraft i byggenæringen.

Ved hjelp av blant tre korte kampanjefilmer er målet at flere skal bli kjent med og ta i bruk Tettpå-veilederen før de velger håndverker. Filmene kan du se på Skatteetatens nettsider her.

Veilederen, som er laget av samarbeidspartnerne i fellesskap viser blant annet hva du bør sjekke hos håndverksbedrifter, hvor og hvordan du sjekker åpne næringslivsdata, fordelene ved å bruke seriøs arbeidskraft og hvilke plikter og rettigheter du har som byggherre.

Viktigere enn noen gang

– Tettpå er et tiltak mot useriøse håndverkere som vi ser har god effekt, sier daglig leder Vidar Sagmyr i Byggebransjens Uropatrulje.

– Byggebransjens Uropatrulje og Fair Play Bygg Norge har samarbeidet lenge med Tettpå og vi har bidratt til innholdet i veilederen som gis til boligeiere som skal pusse opp, sier Sagmyr. (Foto: Byggmesteren)

Han tror at mange huseiere velger mer seriøse håndverkere etter å ha blitt kontaktet av Tettpå.

– Leser de veilederen er de mye bedre rustet til å undersøke og bestille seriøse håndverkere. Og de unngår seriøse problemer, sier Vidar Sagmyr til Byggmesteren.

Å velge rett håndverker er viktig for å sikre verdiene som ligger i en bolig. Endringer i avhendingsloven som kom tidligere i år, gjør at boligeier må kunne dokumentere alt arbeid som er gjort på boligen den dagen boligen skal selges – dokumentasjon har nå direkte innvirkning på salgssummen. 

Under kan du se en av tre filmer om Tettpå:

– Taksten på boligen øker hvis kundene kan dokumentere at arbeidet på boligen er utført av faglærte. Derfor bør de bruke seriøse bedrifter som har fast ansatte med fagkompetanse, for å få jobben utført skikkelig og med god dokumentasjon, sier Mona Veslum, informasjonssjef  i Byggmesterforbundet.

Når privatkunder handler seriøs arbeidskraft oppnår de ikke bare en rekke personlige fordeler, men bidrar samtidig til et sunt og bærekraftig arbeidsliv med “fair play” og gode arbeidsvilkår.

– Gjennom Tettpå påvirker og dyktiggjør vi forbrukerne til å ta informerte valg når de skal hyre håndverker. Det er viktig at du vet hvem du handler med, hvem som utfører jobben og hvem du betaler til. Forbrukeren har en viktig rolle i kampen mot arbeidslivskriminalitet. For enkelt sagt er det slik: ingen etterspørsel, intet svart arbeid, sier Erik Nilsen, avdelingsdirektør i Skatteetaten.

Ringer søkere

Det er fra før etablert en ordning med at forbrukere som har sendt byggesøknad eller kjøpt eiendom i kommuner med Tettpå-avtale, blir oppringt av et serviceteam hos Skatteetaten som veileder forbrukerern i valget av håndverkere. Fra 2023 vil Tettpå robotisere deler av virksomheten. Da vil de fleste bolig- og hyttekjøpere i landet få informasjon om Tettpå-veilederen tilsendt rett etter at eiendommen er tinglyst.

En kommentar til “Seriøs håndverker eller seriøse problemer?

  1. Min erfaring er at de såkalte «seriøse» i mange tilfeller ikke er det likevel. Ser mye feil og slurv utført av fagfolk, fra både små og større firma. Det er personlighet, holdninger, tilgjengelig tid og hvor mye håndverkeren «orker» der og da som avgjør resultatet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *