Konstituert konsernsjef i VestlandsHus, Ingeborg Ukkelberg, og et av VestlandsHus sine kataloghus, Lauparen, som er litt mindre enn en gjennomsnittlig enebolig i Norge. (Foto: VestlandsHus)

Skal færre familier få eie egen bolig?

Nå strammer kostnadene seg rundt huskunder og byggebransjen fra alle kanter. Derfor er det ekstra uheldig at Finanstilsynet i tillegg nå foreslår innstramminger i utlånsforskriften, sier Ingeborg Ukkelberg, konsernsjef i VestlandsHus.

Det må være mulig for folk flest å eie egen bolig. Men Finanstilsynets forslag innebærer at husbygger får redusert lån fra å kunne låne til 5 til 4,5 ganger inntekt. Ingen ønsker seg høy gjeld, men å eie sin egen bolig koster.

Les også: Advarer mot ny boliglånsinnstramming

Behold dagens låneforskrift

– Om vi ser på tall fra SSB, så forteller de mye om situasjonen til en familie som skal bygge hus. Et gjennomsnittlig par har en samlet inntekt på 1,1 million kroner. De vil kunne låne i underkant av fem million kroner, slik Finanstilsynet nå foreslår. Gjennomsnittlig kvadratmeterpris på nye eneboliger er i overkant av kr 30 000. Om de bygger en enebolig på rundt 170 kvadratmeter vil prisen bli over fem million kroner. Og da har vi ikke tatt med kostnader til tomt, graving og krav til egenkapital på 15%. Tallene viser at det blir tøft å få lånet man trenger for å bygge en gjennomsnittlig enebolig med en gjennomsnittlig lønn, sier konstituert konsernsjef i VestlandsHus, Ingeborg Ukkelberg.

Å endre lånegraden fra 5 til 4,5 vil ha mye å si både for kundene som skal bygge seg hus og også for mange byggefirmaer. Norges Bank økte torsdag i forrige uke styringsrenten for tredje gang – til 2,25 prosent. Renten vil trolig øke videre mot 3 prosent i løpet av vinteren.

– Vi er enig med Norges Bank, som mener det er smart å videreformidle dagens utlånsforeskrift. Det er allerede vanskelig – for mange umulig – å komme seg inn på boligmarkedet. For VestlandsHus, som bygger nye boliger over hele landet, gir dette også økt bekymring for hele vår bransje. Færre førstegangskjøpere vil krympe utbyggingen i nyboligmarkedet, som allerede har hatt en nedgang på 20% i 2022. Færre kunder gir hele byggebransjen reduksjon i oppdrag, sier Ukkelberg.

Boligmarkedet i Oslo må ikke sette lista for hele Norge

Forslaget til statsbudsjett for 2023 som ble lagt frem 6.oktober hinter om stramt budsjett også til offentlige byggeprosjekter, noe som også kan føre til mindre arbeid for aktører som arbeider med offentlige anbud. Byggebransjen er allerede rammet av et betydelig antall konkurser, og dette er selvsagt noe vi ønsker å unngå.

– VestlandsHus er en landsdekkendeaktør med forhandlere i både store byer og små bygder. Derfor ser vi at forslaget til endring i utlånsforeskriften treffer feil. Forslaget virker innstilt på å håndtere utfordringene til prisstigning i Oslo-området. Nye forskrifter vil likevel påvirke hele landet. Vi støtter forslaget fra Boligprodusentenes forening, som foreslår at utlånsforskriften bør være mer fleksibel, tilpasset ulike boligkjøpere og regionale forskjeller, sier konsernsjefen og legger til:

– I tillegg er en god dialog mellom kunde og bank viktig, der banken gir gode råd, og tar høyde for renteøkning i dialog med kunden. Byggevirksomheten på nyboligmarkedet er allerede i dag lavere enn tidligere, og denne foreslåtte endringen i utlånsforeskriften vil føre til ytterligere nedgang i byggeaktivitet. Et lavt tilbud i nyboligmarkedet skaper også prispress i bruktmarkedet. Det kan bli tøft for mange å få lån nok til å bygge hus.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *