Advarer mot ny boliglånsinnstramming

Finanstilsynet vekker reaksjoner når det foreslår ny innstramming i boliglånsforskriften.

– Forslaget vil forsterke nedgangen i boligsalget som allerede har gått ned 20 prosent det siste året, advarer Lars Jacob Hiim i Boligprodusentenes Forening.

– Utlånsforskriften er i realiteten innrettet for å møte utfordringene i Oslo-området. Vi er bekymret for at forslaget reduserer nybygging i andre deler av landet og øker sentraliseringen, kommenterer han.

Les mer: Finanstilsynets foreslår endringer i utlånsforskriften

 

Dobbel innstramming

– Dette er en dobbeltinnstramming, mener Henning Lauridsen, administrerende direktør i Eiendom Norge. – Nå stiger renten og vi har sterk inflasjon. Med en innstramming i gjeldsgrad som foreslås fra 5 til 4,5 ganger brutto årsinntekt, vil 23 prosent av låntakerne rammes. Enten ved at de ikke får lån eller ved at de får mindre lån, sa han i NRKs Dagsnytt 18 mandag.

 

Forskriften bør fjernes

– Etter syv år er det gode grunner til å fjerne en forskrift som skulle være midlertidig og tidsbegrenset, mener konsernsjef Kjerstin Braathen i DNB. Hun sier at evalueringen av forskriften er en god anledning til å fjerne hele forskriften.

 

Forslagene på høring

Finanstilsynets forslag kommer som del av en evaluering av forskriften. Forskriften foreslås forlenget og innstrammet.

Blant annet foreslås det å redusere maksimalgrensen for låntakers samlede gjeld fra 5 til 4,5 ganger brutto årsinntekt. Dessuten må bankenes fleksibilitetskvote for boliglån halveres, fra 10 til fem prosent.

Finanstilsynets forslag er sendt på høring med frist 14. november.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *