Ett av de nyere solcelleanleggene på Statsbyggs eiendommer er på Stord Trafikkstasjon. (Foto: Geir Anders Rybakken Ørslien)

Energieffektivisering kan spare statlige bygg for 1,5 milliarder

– Staten kan årlig kan spare 1,5 milliarder kroner i energiutgifter ved å gjøre offentlige bygg mer energieffektive, viser anslag fra Statsbygg.

Energibesparelsene vil tilsvare årsforbruket til 70 000 eneboliger.

– Vi har ambisiøse mål om å redusere energiforbruket vårt. Det er til stor hjelp når politikerne stiller krav og gir en tydelig beskjed til brukerne av byggene våre at de må spare energi. Dette vil gjøre det lettere å nå de målene vi har satt, sier administrerende direktør Harald Nikolaisen i Statsbygg.

 

Kan spare 25 prosent

Den pressede energisituasjonen i hele Europa gjør behovet for tiltak stort i alle land. Kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik tar til orde for at alle departementer bør ta grep for å spare strøm i sine bygg og eiendommer.

– Vi kan spare 25 prosent av energibruken vår ved å gjennomføre tiltak som behovsstyring av luft, lys og varme samt etterisolering, utskifting av vinduer, nye ventilasjonsanlegg, varmepumper, automasjon og mer energieffektiv belysning, sier han.

 

Vi må trekke sammen

– De virkelig store gevinstene vil komme hvis hele bygg- og eiendomsnæringen klarer å trekke i samme retning. Her er det avgjørende at Statsbygg utnytter rollen som en stor aktør med tydelige krav. Gjennom aktivt samarbeid på tvers av bransjer kan vi få med oss mange og oppnå mye, sier Nikolaisen.

Statsbygg forvalter rundt 2 300 bygninger i Norge og utlandet. På kort sikt ligger de største energigevinstene her i å styre de tekniske anleggene enda bedre, for eksempel ved automatisk heving og senking av temperaturer. Også enkle brukergrep og gode vaner kan gjøre en forskjell.

 

Solceller på statens tak

I tillegg ser Statsbygg på muligheter for å produsere strømmen selv. En stor andel av takene på Statsbyggs bygninger er de seneste årene kartlagt med tanke på solceller. Med en investering på 225 millioner kroner vil de 50 best egnede takene kunne produsere 15 millioner KWh årlig, noe som tilsvarer årsforbruket til 750 eneboliger.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *