Ultipros laminerte bjelker, sviller og stendere skal holde seg rette år etter år. (Foto: Optimera)

Lanserer laminerte stendere, sviller og bjelker

– Ultipro laminerte konstruksjonsmaterialer har egenskaper som langt overgår vanlig trelast og sikrer dermed et godt og rett resultat uten unødvendig svinn og oppretting, sier Optimera.

Materialene i Ultipro laminert gjennomgår en ekstra nedtørking og stables med liggende årringer før de limes sammen til ønskede dimensjoner. Den ekstra nedtørkingen fjerner naturlige spenninger i treet og sammen med nøye valgt retning av årringer får man et ekstremt sterkt og stabilt resultat, skriver Optimera i en pressemelding.

Stivere og sterkere

Materialene holder seg rette både før, under og etter montering og er ekstra motstandsdyktig mot vridning, svelling, krymping og kuv. De sammenlimte lamellene eliminerer naturlige svakheter i treet på grunn av kvist og naturlige spenninger og det ekstra lave fuktinnholdet på 12-14% gir deg et hardt og stabilt materiale som ligger nærmere sluttfukten i bygget.

Alle produktene i Ultipro laminert er styrketestet og har teknisk godkjenning. Optimera mener at Ultipro laminert øker effektiviteten på byggeplassen. Du slipper sortering fordi kvaliteten er lik i hver løpemeter og du unngår unødvendig oppretting når materialet alltid er rett og stabilt.

Hvordan funker det?

Teknologien produsenten bruker er spennende, med gode tekniske løsninger for styrkesortering kan de velge ut de delene av tømmerstokken som har absolutt høyest kvalitet samtidig som de utnytter omtrent 6% mer av tømmeret med metoden.

Oppbyggingen av laminert bjelke: I over- og underkant er det 48mm styrkesorterte flenser. Mellom disse er det limt lameller på 17 mm i steg. Lamellene har et tverrsnitt med liggende årringer for høyest mulig stabilitet og materialene er limt sammen med EPI transparent lim uten skadelige stoffer.

Denne konstruksjonen muliggjør maksimal utnyttelse av tømmeret samtidig som vi får et konsekvent, ekstremt stabilt resultat. (Foto: Optimera)

Oppbyggingen av lameller med liggende årringer sørger for retningsstabilitet ved fuktpåvirkning og sterkt redusert krymp-/svellproblematikk sammenlignet med smalt limtre og vanlig trelast.

Ultipro laminert bjelke

Ultipro laminert bjelke er en sterk bjelke for taksperrer, bjelkelag og takstoler. Stabiliteten gjør den også egnet som bred-stender ved tykke yttervegger. Det rektangulære tverrsnittet av massivt tre gjør den effektiv å montere, uten behov for stegforsterkninger.

Når du velger laminert bjelke er du sikker på at resultatet holder seg rett og stabilt både under og etter montering og du jobber mer effektivt samtidig som du reduserer andelen svinn i både tid og materialer på byggeplassen.

Ultipro laminert bjelke er bygd opp av styrkesorterte ytterflenser og mindre, forhåndstørkede lameller med liggende årringer i tverrsnittet. Disse limes sammen til en bjelke som utnytter styrken i treet. Du trenger ikke ta høyde for vridninger, sprekker, naturlige variasjoner eller andre tidkrevende justeringer.

Ultipro laminert bjelke av norsk tømmer er en lettbjelke til bruk i alle konstruksjoner enten det er bjelkelag, takkonstruksjoner, stendere til ytter- og innervegger, bæringer og mye mer. Bjelken holder seg garantert rett og fås i lengder opp til 10,5 meter.

Ultipro Laminert stender

Disse stenderne sørger for en sterk og stabil konstruksjon som alltid er rett, uten oppretting og unødvendig materialsvinn, sier Optimera. Stenderne er laget av mange små, forhåndstørkede lameller som limes sammen med liggende årringer i tverrsnittet.

Stenderen kan brukes i bærende innervegger og er pga sin stabilitet veldig godt egnet for bruk ved større etasjehøyder. Den er særlig egnet til vegger med høye krav til retthet som på kjøkken og bad, eller til større vegghøyder.

– Med uovertruffen styrke og stabilitet kan du bruke hele materialet opp til 6 meter uten bekymring, sier Optimera.

En kommentar til “Lanserer laminerte stendere, sviller og bjelker

  1. Ser frem i mot at den tekniske godkjenningen kommer, da EPI-lim ikke tåler varme like godt som heltrestender eller splittet limtre(S-bjelker med MUF-lim). Samtidig utvikles stadig limet, så det kan være at de har funnet et varmebestandig EPI-lim. Jeg håper Optimera med sin leverandør har kontroll på dette, så vi får en stender som ikke går i oppløsning ved brann.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.