- Slik kan vi ikke ha det, sier Harald Hansen. (Foto: Byggmesteren)

Byggeforbudet kan koste Oslo mange læreplasser

– Vi trekker oss fra avtalen med Oslo kommune om læreplassgaranti i tømrerfaget for samme periode som byggeforbudet gjelder i byen, sier daglig leder Harald Hansen i Byggmesterforbundet Region Øst.

1. juni varslet Plan og bygningsetaten at man nå hadde vedtatt det midlertidige bygge- og deleforbudet for deler av hovedstaden – frem til den nye småhusplanen er ferdig i 2023 eller senere. Nå reagerer Opplæringskontoret for tømrerfaget med å si opp en viktig samarbeidsavtale om læreplasser med Oslo kommune.

Les også: Byggeforbudet i Oslo vil gjelde i minst et år og Byggeforbudet i Oslo må reverseres

Slik kan vi ikke ha det

– Det føres en boligpolitikk i vår region som er i strid med etterspørsel av boliger og næringsgrunnlaget for små og mellomstore håndverksbedrifter. Slik kan vi ikke ha det, skriver Harald Hansen i et brev til Utdanningsetaten.

Byggmesterforbundet Region Øst har arbeidet for at kommunen skulle snu om byggeforbudet.

– Vi har gitt innspill på samtlige høringer og forsøkt å stanse eller endre forbudet, men kommunen vil ikke lytte til bransjens innspill. Konsekvensene er allerede tydelige.  Utbyggere søker etter tomter i nabokommunene og dermed vil arbeidsplassene og læreplassene følge etter ut av byen, fortsetter Hansen.

Nå reagerer Opplæringskontoret for tømrerfaget, som er den formelle parten i avtalen og som har signert på vegne av medlemsbedriftene i Byggmesterforbundet Region Øst, med å bryte et viktig samarbeid med Oslo kommune.

– Avtalen om læreplassgarantien er en samarbeidsavtale mellom bransjen og Oslo kommune. Vi skal sammen sikre at det finnes nok læreplasser for de som er motivert og vil ut i læra i byggfagene. Når kommunen fjerner markedet for en stor andel av våre bedrifter over natten, endres grunnlaget for å kunne forsvare en læreplassgaranti i regionen, påpeker Hansen.

Opplæringskontoret og Byggmesterforbundet Region Øst påberoper seg force majeure i avtalen.

– Vi varsler med dette at vi trekker oss fra samarbeidsavtalen om læreplassgaranti i tømrerfaget i samme periode som byggeforbudet gjelder i Oslo, avslutter daglig leder Harald Hansen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *