Lokal byggmester bygger tretoppvei i Fyresdal

– Dette blir en fantastisk turvei og en spennende utfordring bare for oss tømrere, sier byggmester Inge Aamlid.

– Nå har du flaks som ringer for dette er første dag på kontoret på to måneder, sier byggmester Inge Aamlid til Byggmesteren.

Les også: Går på hengende tursti i fjellsida

1 kilometer tretoppvei

Aamlid er godt i gang med å forberede årets store prosjekt i hjemkommunen: En kilometer lang tursti av heltre ved Hamaren Aktivitetspark. Tretoppveien lar besøkende oppleve naturen og utsikten uansett alder og helse – opp til toppen av fjellet Hamaren kommer bare de aller sprekeste i dag.

Tretoppveien bukter seg mellom skogen og får maksimalt 7,5 graders stigning i noen partier. (Illustrasjon: EFFEKT)

Det danske arkitektkontoret EFFEKT har designet tretoppveien som en rekke opplevelser med svinger, utsiktspunkter og hvilesteder. Tretoppveien ender i et sirkulært utsiktspunkt på 50 meter i diameter øverst i bakken – med panoramautsikt over innsjøen Fyresvatn og omgivelsene.

Den totale prisen for tretoppveien «Hamaren til nye høgder», er blitt 15 248 000 kroner. Over 700 000 kroner kommer fra lokale virksomheter og lag. Videre har prosjektet klart å få inn 8,5 millioner kroner i eksterne tilskudd. De fem millionene som manglet får kommunen inn fra strømsalg. (Illustrasjon: EFFEKT)

Aamlid bygget fjellbrua i Fyresdal. for byggherren Fyresdal kommune, som synes det er bra at byggmesteren  leverte det laveste tilbudet og vant anbudskonkurransen om tretoppveien.

– Han har lokale folk som er ansatt. Det er drømmescenarioet at det bare er lokale som gjør dette arbeidet. Da får vi mer ut av pengene, og vi får ganske mange årsverk i Fyresdal, sier ordfører Erik Skjervagen til lokalavisa.

Vant anbudet med lure løsninger

– Vi var rimeligst og hadde innspill til løsningene, basert på tidligere erfaringer, som prosjektet sparte mye på, sier byggmester Aamlid.

Byggmester Inge Aamlid ferdigstiller en påkostet hytte i disse dager, snart går han og tømrerne i gang med det som kanskje blir landets lengste tretoppvei i heltre. (Foto: Privat)

I dag kan han endelig finpusse mengdeberegningene sammen med konsulenten.

– Stort sett skal vi bruke vanlig impregnert virke, men jeg fikk byttet ut limtresøylene som var dimensjonert 30 x 30 med tilsvarende kvalitet i mastetømmer fra Scanpole – det blir vesentlig billigere for prosjektet. Likevel vil mastene se ut som trær i skogen, forklarer byggmesteren.

Slik er utgangspunktet for trekonstruksjonen i tretoppveien. (Illustrasjon: EFFEKT)

Byggmester Aamlid gleder seg til byggestart i mars.

– Selv om det er forholdsvis få elementer og dimensjoner på materialene som skal brukes, er det et komplisert prosjekt der du hele tiden må følge med og ha fleksible verktøy for å beregne høyder og stigninger riktig. Samtidig er det en takknemlig jobb fordi du står alene om dette – du slipper å vente på andre fag og kan konsentrere deg om tømrerarbeidet.

Byggetid og sluttdato er foreløpig åpent, men besluttes senere i januar.

– Vi tror at det vil ta et år å bygge en kilometer tretoppvei, sier byggmester Inge Aamlid i Fyresdal.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.