Samling er en av tre kandidater til Årets trebyggeri. (Foto: Jøran Ledal)

Biri omsorgssenter, Skipet eller Samling blir Årets trebyggeri

– Vi er veldig fornøyde med de tre kandidatene som er nominert til årets pris. De viser bredden og kvaliteten vi nå ser ved bruk av tre i byggeri, sier daglig leder Aasmund Bunkholt i TreFokus.

Juryen har nå gått gjennom en rekke prosjekter, som er ferdigstilt i 2020, og har plukket ut tre kandidater til prisen som deles ut 31. august. Her er de tre nominerte byggene:

Skipet

I Bergen har GC Rieber bygget sitt første store næringsbygg i tre, Skipet. Bygget ligger innerst i Puddefjorden og er formet som et skip. Bygget har bæresystem i massivtre og limtre og har generelt sett omfattende trebruk.

Skipet. (Foto: Jan M. Lillebø)

Prosjektet har gjennomgående god arkitektonisk kvalitet, høye miljøambisjoner og er godt tilpasset byggene rundt.

Samling

Formspråket gir bygget en klar identitet og har en tiltalende 1. etg. Bygget bidrar også til å bringe aktivitet til gaterommet og «gir» på denne måten noe til byen. Det vurderes også som positivt at en privat utbygger har høye ambisjoner og konkret bidrar til å skape norsk leverandørutvikling.

Samling er en av tre kandidater til Årets trebyggeri. (Foto: Jøran Ledal)

I Nord-Odals kommunesentrum har kommunen sammen med Helen&Hard arkitekter skapt et nytt sentrum og knutepunkt i bygda. Gjennom et tydelig og offensivt arkitektonisk grep har prosjektet Samling tilført bygda noe nytt. Samling er et flerfunksjonelt prosjekt og rommer boliger, bank og bibliotek/samlingssted.

Arkitektens formspråk er tydelig og gjenkjennelig gjennom sin organiske tilnærming. Prosjektet er spesielt flott innvendig med utsøkt trearbeid med presisjon og finish som et møbel. Samling er gir Nord-Odal et fint signalbygg som fremstår som et smykke.

Biri Omsorgssenter

På Biri har kommunen investert i et nytt omsorgssenter som også skal gi noe mere til stedet og bygda ut over det å være omsorgssenter. Prosjektet består av fire bygningskropper som henger sammen, men som gjort på denne måten bryter opp et stort volum og tilpasser seg godt til den lokale skalaen. Prosjektet er et tydelig moderne bygg, men har samtidig klassiske trekk gjennom bruk av saltak.

Biri omsorgssenter. (Foto: Melissa Hegge)

Gjennom valg av form og skala er prosjektet godt stedstilpasset. Sammen med den eksisterende bebyggelsen har bygda fått et nytt knutepunkt. Kafebygget eller Storstuen som den kalles, liggersentralt i bygget og er en invitasjon til folk på Biri om å komme på besøk. Et åpent og inviterende fellesrom skal bli Biris nye møtested. Prosjektet er et godt eksempel på «oppgradering» av et bygdemiljø og bygg med flerfunksjonalitet, skriver juryen i Årets trebyggeri 2020.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.