(Foto: Holon Arkitektur)

Flokehyttene i Sveio

Flokehyttene i havgapet nord for Haugesund er bygget for å la deg komme tett på naturen og tåle en orkan.

Ytterst på odden, hvor det mektige havet møter himmelen, ligger Ryvarden Kulturfyr. Det var herfra Floke Vilgerdsson, eller Ravnafloke, i år 868 seilte ut som førstemann for å bosette seg på en navnløs øy som han ga navnet Island.

Mer enn tusen år senere står Flokehyttene klare i havgapet i Sveio, et prosjekt Holon Arkitektur har utført på oppdrag fra Haugesund Turistforening.

Forsiktig plassert

– Det var et uttrykt ønske fra oppdragsgiverne at hyttene ikke skulle sette varige spor i landskapet. God arkitektur bryr deg. Den gir mer enn den tar, sier Roald Bø, arkitekten bak Flokehyttene.

Det vil si at det hverken skulle sprenges, fylles, grøftes eller planeres. Sluttresultatet er 5 spektakulære hytter med panoramautsikt over Nordsjøen. Hyttene er smidd inn i landskapet og formen er nøye planlagt for å tåle det barske klimaet som til tider herjer på Vestlandet.

Den trekantede formen og flate snittet gjør at hyttene tåler vindkast opp mot orkan styrke. (Foto: Holon Arkitektur)

Hyttene er små av størrelse, men designet for å trekke landskapet inn. På kun 18 kvm finner du rom nok til 5 soveplasser, kjøkken, stue og wc.

Stabil konstruksjon

Til Byggmesteren forklarer sivilarkitekt Roald Bø i Holon Arkitektur at hyttene er forankret i fire stk 100 mm massive stålsøyler satt tre meter ned i fast fjell med braketter boltet fast i limtrebjelker. Disse er dimensjonert for løft på 15 tonn.

(Foto: Holon Arkitektur)

– Bygget er innenfra utført i bjørkefinerplater, dampdempende duk, 148 mm stender, isolasjon, vindsperre, lekter og kledning som er ubehandlet 23mm Malm 100 fra Moelven, spesialskåret slik at vinkel på underside vestlandspanel er lik selv om veggvinkel varierer. Bygget er trekantet i snitt og plan, og slik en svært stabil konstruksjon, forklarer Bø.

Utførende for snekkararbeidene har vært Byggmester Helge Kvale med Duko AS som Holon Arkitektur er svært fornøyd med. Andre fagfolk på prosjektet har vært Procon som RIB, mens Jatec og Bjelland var ansvarlig for henholdsvis elektro og rørleggerarbeid.

Flokehytter for hele familien

Hver av hyttene har fått navn etter familie og viktige personer rundt Ravnafloke; Bestefaren Horda-Kåre, moren Vilgerd, døtrene Geirhild og Tjodgerd, og Faxe som var med Floke i båten til Island. Den største hytten, Horda-Kåre, er av dobbel størrelse og er tilpasset rullestolbrukere. Her er det overnattingsplass til 10 personer.

(Foto: Holon Arkitektur)

Alle hytter har et hjertet, og i Flokehyttene er dette peisen som lar deg sitte inne i lune og varme omgivelser mens man kan betrakte uværet som herjer utenfor. For det er nemlig slik at et besøk på Flokehyttene er aller mest spektakulært når været ikke er på sitt beste.

De store panoramavinduene rammer inn de mektige omgivelsene, og på stormfulle dager kan du se bølgene slå opp mot hytteveggen. (Foto: Holon Arkitektur)

På området hvor Flokehyttene ligger vandrer villsauene fritt rundt og holder kulturlandskapet ved like. På fyrområdet, hvor den gamle fyrmesterboligen og Ryvarden fyr står, kan man i dag besøke kunstgalleriet eller nyte en deilig vaffel i kafeen i helgene.

Ryvarden er tildelt Olavsrosen – kvalitetsmerket til Norsk kulturarv.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *