- En økning i tilskuddet er nok viktigst for lærebedrifter som sliter på grunn av korona, sier Harald Hansen. (Foto: Byggmesteren)

4 250 kroner mer til hver læreplass

Statsbudsjettet 2021: – Det er positivt at regjeringen øker lærlingtilskuddet. Strengere krav om bruk av lærlinger på offentlige og private prosjekter ville virket mye bedre, sier daglig leder Harald Hansen i Opplæringskontoret for tømrerfaget.

Lærebedrifter vil få litt mer betalt for sin opplæring neste år.

Les også: Gi lærebedriftene arbeid

Fortsetter å øke tilskuddet litt

Bedrifter som tar inn lærlinger mottar såkalte tilskudd fra myndighetene. Tilskuddet gis fordi bedriften påtar seg opplæringsansvar. Størrelsen på lærlingtilskuddet fastsettes av Kunnskapsdepartementet, og endres vanligvis hvert år.

Men i 2020 har regjeringen også bevilget 170 millioner kroner ekstra til fylkeskommunene i kompensasjon for økt lærlingtilskudd. I statsbudsjettet for 2021 foreslår regjeringen å videreføre dette «ekstra» tilskuddet frem til våren 2021.

Økningen utgjør 4 250 kroner per læreplass neste vår, i følge statsbudsjettet for 2021.

– Et riktig signal

Daglig leder Harald Hansen i Opplæringskontoret for tømrerfaget i Oslo og Akershus tror ikke det ekstra tilskuddet blir avgjørende for å skape flere læreplasser i tømrerfaget.

– Men det er et riktig signal fra regjeringen. Spesielt for flere av fagene som nå sliter med skaffe læreplasser på grunn av korona. Da tenker jeg på reiseliv, restaurant- og matfagene. Lærebedriftene og opplæringskontorene her har det langt tøffere enn tømrerne, sier Hansen.

For lærebedrifter er arbeid og et skikkelig marked mye viktigere.

– Hadde det offentlige nå tatt grep og sørget for at offentlige prosjekter måtte ha lærlingtimer – og strammet grepet om dette betydelig i en periode – da tror jeg antall læreplasser hadde bedret seg betraktelig og mange flere ungdommer ville kommet i gang med utdanningen sin, fastslår Hansen.

Han minner om at det fortsatt er en negativ forskjell mellom kostnadene ved en videregående skoleplass og summen en lærebedrift får i lærlingtilskudd.

– Disse to kostnadene burde samstilles så regjeringen har fortsatt noe å gå på, sier Harald Hansen.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *