Byggingen av det nye anlegget på Moelven Soknabruket AS skal etter planen være ferdig høsten 2021. (Foto: Moelven)

Bygger Norges største impregneringsanlegg

Moelven investerer 170 millioner kroner på Soknabruket for å møte etterspørselen etter royal- og CU-impregnerte treprodukter.

Moelven-konsernet har i 2020 hatt en voldsom vekst i salget av impregnerte produkter, og satte i vår ny terrasserekord.

Mangedobler kapasiteten

– Med det nye impregneringsanlegget skal vi gi kundene våre enda mer av det de etterspør: Et stort utvalg miljøvennlige treprodukter med god holdbarhet. Nå kan kundene få royal- og andre trelastprodukter på én og samme leveranse fra Moelven. Dette er rasjonelt for hele verdikjeden og sikrer kundene høy leveringsservice, sier Bjarne Hønningstad, divisjonssjef i Moelven Wood.

Bjarne Hønningstad, divisjonssjef i Moelven Wood. (Foto: Moelven)

– Vi ser at etterspørselen etter de vedlikeholdsvennlige royalimpregnerte produktene øker enormt. Det nye impregneringsanlegget på Sokna får en årlig kapasitet på minimum 40.000 kubikkmeter royalimpregnerte produkter i flere farger. Det betyr at vi mangedobler dagens kapasitet og tar et sterkt grep om royalmarkedet. Vi mer enn dobler også kapasiteten på de klassiske CU-impregnerte produktene, sier Hønningstad.

Byggingen av det nye anlegget skal etter planen være ferdig høsten 2021.

Kortreist og bærekraftig

Det er bare ett år siden Moelven kunne åpne sin nye pelletsfabrikk og bioenergianlegg, plassert rett ved siden av Moelven Soknabruket. Med impregneringsanlegget vegg i vegg, blir de ferdige treproduktene svært kortreiste.

– Tømmeret som kommer hit fra lokale skoger, blir nå foredlet til ferdig impregnerte treprodukter uten å forlate tomta. Råstoff og energi som blir til overs fra produksjonen, bruker vi til å lage pellets. Dermed går ingenting til spille og kunden får et svært bærekraftig produkt, sier Hønningstad.

Når Moelven-konsernet nå investerer på nytt på Sokna, innebærer det også en effektivisering av dagens infrastruktur på Soknabruket, samt modernisering og effektivisering av høvleriet. På den måten vil Moelven øke kapasiteten på Norges største sagbruk.

Royal- og CU-impregnering:

  • CU-impregnerte produkter er laget av furu som trykkimpregneres med kobbersalter. Materialene får økt holdbarhet sammenlignet med ubehandlet tre, og overflaten får en grønntone.
  • Royalimpregnerte produkter er laget av furu som først CU-impregneres, og deretter «kokes» i en spesiell linolje. Under prosessen fjernes overflødig vann fra treets celler, og linoljen presses inn i treoverflaten. Linoljen kan være fargeløs, eller tilsatt pigment for å gi det ferdige produktet ønsket farge. Prosessen gjør at royalimpregnert tre trenger mindre vedlikehold enn materialer som er ubehandlet eller trykkimpregnert.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *