(Foto: Moelven Wood / Åke Erikson Lindman)

Spektakulær fasade av kryssfiner

I Kalmar har de et kunstmuseum som ligner en svart boks – en kube med fire etasjer og svartlasert fasade i ruteseksjoner. Kryssfiner er tilbake på grunn av sine praktiske og estetiske kvaliteter.

Museet står i byparken ved Kalmarsund og nær slottet. Det stod klart i 2008, og før byggingen ble det utlyst en internasjonal arkitekt­konkurranse, der 294 forslag ble vurdert. Vinnerforslaget kom fra Tham & Videgård ­Arkitekter i Stockholm.

Synlig tre er trendy

Med en svart tre­fasade ville de kombinere en håndverksmessig karakter med effektiv, industriell produksjon, forklarte arkitektene. Svart kryssfiner var et svært uvanlig fasademateriale da museet ble bygd, og det nye kunstmuseet fikk Sveriges viktigste ­arkitekturpris, Kasper Salin-prisen, for beste nye arkitektur i Sverige i 2008.

– I dag er det trendy med synlig tre på husfasader, sier Rickard Roos, som er produktsjef for kryssfiner i Moelven Wood. (Foto: Tham & Videgård ­Arkitekter)
– I dag er det trendy med synlig tre på husfasader, sier Rickard Roos, som er produktsjef for kryssfiner i Moelven Wood. (Foto: Tham & Videgård ­Arkitekter)

Kalmars kunstmuseum er et spektakulært eksempel på bruk av kryssfiner. I tillegg til de mer tradisjonelle bruksområdene har Moelven også levert kryssfiner til en rekke andre, og høyst varierte, prosjekter: til ­produkter til OL i London sommeren 2012, til gulvkonstruksjoner i T-banevogner i Stockholm, til byggingen av store Legends Arena i Moskva og til mobile skøytebaner.

 

Lett, sterkt og rimelig

Kryssfiner har et veldig bredt bruksområde, avhengig av hvilke treslag og konstruksjoner det er snakk om. Moelven leverer alle typer kryssfiner til ulike segmenter, fremfor alt bygg og konstruksjon, emballasje, innredning og påbygg.

– De viktigste fordelene ved kryssfiner er at det er veldig sterkt i forhold til vekten, og dessuten at det er rimelig. Det finnes jo andre materialer som er veldig lette, men da handler det om vesentlig dyrere komposittmaterialer, sier Roos.

Kryssfiner er jo ikke et nytt produkt. Strengt tatt har det eksistert i flere tusen år, men det står seg fortsatt sterkt. Rickard Roos. (Foto: Tham & Videgård ­Arkitekter)
Kryssfiner er jo ikke et nytt produkt. Strengt tatt har det eksistert i flere tusen år, men det står seg fortsatt sterkt. Rickard Roos. (Foto: Tham & Videgård ­Arkitekter)

Lav vekt er ofte etterspurt i bransjen. Ved bygging ønsker man konstruksjoner­ som er lettest mulig, både fordi det forenkler ­håndteringen på byggeplassen, og fordi hele byggeprosessen blir lettere når fundamentet­ og grunnarbeidet ikke på­virkes så mye.

– Kjøretøyindustrien vil få ned totalvekten på kjøretøy for å havne i bestemte vektklasser eller få mulighet til å montere mer utstyr på kjøretøyet.

Og emballasje må være lettest mulig for ikke å fordyre frakten, forteller Rickard Roos.

– Når det gjelder snekkerarbeid og inn­redning – alt fra møbler til veggkledning – vil man at treet og kryssfineren skal synes. Det skal være tre, og det skal være solid. I dag ønsker man en rustikk følelse av noe ekte, men materialet behøver ikke alltid å være av høy kvalitet, sier Roos.

En ny trend

Anna Gustafsson er ­ansvarlig for markedskommunikasjon i ­Moelven Wood og har oversikt over marked og trender. Hun følger med på interiør­magasiner, interiør­nettsider, ­blogger og messer.

Trenden med kryssfiner i ulike ­sammenhenger brer om seg hos early ­adopters blant interiørarkitekter og interiør­interesserte.

– I senere år har trepaneler gått fra helt ubehandlet til ferdigbehandlet, særlig i hvitt. Men nå begynner man å se denne trenden med kryssfiner og enkle, rene treflater tvers gjennom.

– På designbloggen DesignWorld.se ser man ofte bilder av hvordan arkitekter ­bruker kryssfiner i trendy arkitektur. Det er store, åpne vinduspartier og åpne plan­løsninger, og man bygger sengene inn i ­veggen i stedet for å ha frittstående senger – og alt er innbygd i tre, sier Gustafsson.

Messeutstillere bygger ­miljøer av tre

På messer bruker utstillerne også kryssfiner- og OSB-plater i montrene for å vise frem sine egne ­produkter.

– På både Formex-messen og Furniture Fair i Stockholm ser man hvordan utstillerne bruker tre både høyt og lavt, også sammen med ekstremt trendy interiør­produkter.

– Den eksklusive og klassiske lampen PH Artichoke – «Kotten» – ble på en interiør­messe presentert i et miljø be­stående av bare kryssfiner. Et eksempel på hvordan man tør å bruke disse rå tre­materialene sammen med ekstremt dyre og elegante ting, sier Anna Gustafsson.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *