Rehabiliteringen har gitt både borettslaget og området rundt et etterlengtet løft. (Foto: Brakkeaksjonen)

Enorm fasadejobb i Solheimslien

Blokkene i Solheimslien borettslag i Bergen er oppgradert til lavenergiklasse 1 med fasadeisoleringssystem fra Rockwool.

Rehabiliteringen av de 8 boligblokkene med 320 leiligheter startet i 2017 og har vært et stort prosjekt med en kostnadsramme på 440 millioner kr.

Utfordrende på mange vis

Hele borettslaget er oppgradert til lavenergiboliger med blant annet nye etterisolerte fasader og tak, utskifting av alle vinduer, nytt varmeanlegg og ventilasjonsanlegg i tillegg til utvidelse av balkonger og bygging av 39 helt nye leiligheter.

Det er Arkitektgruppen CUBUS som står for det arkitektoniske, mens Sognnes Bygg AS er totalentreprenør for rehabiliteringsarbeidet. Arbeidet forventes å være ferdig i november/desember 2020, som er ca 3-4 måneder før planlagt ferdigstillelse.

Solheimslien borettslag er fra 1966 og ligger i Årstad bydel i Bergen. (Foto: Steni Gruppen)

Rehabiliteringen har gitt både borettslaget og området rundt et etterlengtet løft, med vakre fasader inspirert av løvfarger. Samtidig har fokuset også vært på det som skjuler seg bak fasaden.

Blokkene er nå er oppgradert til lavenergiklasse 1 og bruken av 100 mm REDAir FLEX fasadeisoleringssystem fra Rockwool, har vært med på å gjøre dette mulig, skriver produsenten.

Slankere konstruksjon uten kuldebroer

REDAir FLEX er et ventilert fasadesystem hvor steinullisolasjonen er montert som et heldekkende sjikt utenpå den bærende konstruksjonen. Fordelen med dette er at det gir en ekstra godt isolert vegg uten kuldebroer, forbedret lyddemping og høyere brannmotstand.

Arbeidet går også raskere og mer effektivt enn ved tradisjonell utlekting og resultatet blir en slankere konstruksjon helt uten kuldebroer. Den enkle tilpasningen gir også stor designfrihet, fordi nærmest alle typer fasadekledning kan benyttes.

(Foto: Arkitektgruppen Cubus)

– Vi har brukt REDAir FLEX på prosjektet fordi det foruten å være beskrevet av arkitekt, er spesielt godt egnet for denne type rehabilitering, forteller Andor Skorpen, prosjektleder i Sognnes Bygg AS.

– Systemet er godkjent fra innerst til ytterst og leveres som ett system. Og på gamle rehabiliteringsprosjekter er det ikke alltid at bakenforliggende konstruksjoner har forventede standardiserte senteravstander. Det er da spesielt gunstig med et bakenforliggende kryssfinerlag. Da kan REDAir FLEX festes rett på ny kryssfiner uavhengig av gammelt bæresystem, forklarer han.

– Samtidig gir isolasjonssystemet stor valgfrihet når det gjelder bruk av ytterkledning.   Her på Solheimslien er det primært brukt Steni-plater, men også noe pusset fasade og perforerte aluminiumsplater, fortsetter Skorpen.

(Foto: Arkitektgruppen Cubus)

-Ved å bruke REDAir FLEX får man en meget slank og tett utenpåliggende tilleggsisolasjon, og et system som fungerer godt også her i Bergen med tidvis vått og fuktig miljø. Spesielt i byggefasen, når ferdigmontert isolasjon står eksponert mot vær og vind i månedsvis, er det viktig at isolasjonen fra ROCKWOOL ikke tar til seg fukt, bemerker prosjektlederen. Vi har også sluppet å fjerne den gamle isolasjonen, noe som har vært fordelaktig både for beboerne og oss i kalde byggeperioder, avrunder en fornøyd prosjektleder.

Så holdbar fasade som mulig

Arkitekt Lena Beate Keilegavlen hos Arkitektgruppen CUBUS forteller om et prosjekt med en del spennende utfordringer.

– Solheimslien Borettslag ligger skyggefullt til ved fjellet i et område med mye nedbør. Det er derfor viktig å tenke på at alt skal være så holdbart og vedlikeholdsfritt som mulig, spesielt i forhold til fukt. Og selvfølgelig at beboerne får et godt og behagelig innemiljø i tillegg til det visuelle uttrykket.

(Foto: Arkitektgruppen Cubus)

Arkitekten synes derfor det er viktig at isolasjonssystemet fra ROCKWOOL er fuktavvisende.

– Denne gode egenskapen, i tillegg til den enkle monteringen gjorde REDAir FLEX til en velegnet løsning for Solhemslien, sier Keilegavlen.

– Dessuten gir REDAir FLEX veldig god isolasjonsevne i forhold til tykkelse og vekt, avslutter hun.

I likhet med all annen isolasjon fra ROCKWOOL er REDAir isolasjonsplate laget av ubrennbar, samt fukt- og vannavisende steinull. Steinullen bevarer isolasjons-egenskapene i hele byggets levetid og platenes spesielle oppbygning gjør det mulig for REDAir FLEX systemet å tåle den vertikale belastningen av fasadekledningen.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *