Einar Grimstad (t.h.) og hans kollegaer i AF Gruppen, Even Solbraa og Anastasia Wraa tar løsningen i bruk på Hasle. (Foto: AF Gruppen)

Dalux Field med Augmented Reality

35 000 norske byggearbeidere kan nå blande digitale bygningsmodeller opp mot faktiske omgivelser på sine vanlige mobiltelefoner med appen Dalux Field.

Augmented Reality (AR) som innebærer at digital og faktisk virkelighet blandes er foreløpig mest kjent fra app-baserte spill som Pokemon GO.

Krevde spesialutstyr

I byggebransjen innebærer AR typisk visualisering av det som er prosjektert opp mot faktiske omgivelser ute på byggeplassen. Tidligere har teknologien i byggsammenheng kun vært tilgjengelig for personer med tilgang til spesialutstyr.

Nå er BIM-basert AR gjort tilgjengelig for folk flest via vanlige mobiltelefoner og IFC BIM-modeller, og foreløpig for mer enn 35.000 byggearbeidere på norske byggeplasser gjennom applikasjonen Dalux Field.

Gir «røntgensyn» gjennom bygget

Et av de første byggeprosjektene i Norge til å bruke AR i det daglige arbeidet er ATEA-bygget og det tilstøtende leilighetsprosjektet Krydderhagen på Hasle.

Ateas nybygg på Haslelinjen. (Illustrasjon: AF Gruppen)

Her har AF Gruppen blant annet brukt Augmented Reality under befaring og ved sluttbefaringer med kunden.

–  AR bidrar, uten tvil, til økt forståelse av hva som skal bygges og hvordan det skal bygges. I tillegg er det svært hendig hvis man f.eks lurer på hvor rørføringer i en ferdig bygd vegg befinner seg uten å måtte fysisk åpne veggen eller over hvilken himlingsplate en defekt persiennestyringsenhet befinner seg. Man får jo et slags «røntgensyn» som er veldig kjekt å ha. sier Einar Grimstad, anleggsleder på ATEA-bygget på Hasle for AF Bygg Oslo.

Kan brukes av alle med mobil

Ingeniørene bak AR-teknologien hos Dalux tror på at muligheten for å bruke AR på vanlige mobiltelefoner og standardformater som IFC, Revit og Archicad kan være med på å spre bruken av AR raskt i markedet:

– Vi kan få adgang til bygningsmodellen via mobiltelefonen og vise den til byggearbeidere avhengig av hvor de står. At vår teknologi kan brukes på vanlige mobile enheter gjør det langt lettere for byggebransjen å ta den til seg, da alle etter hvert har en smartphone eller tablet, uttaler Norges-ansvarlig i Dalux, Malthe Slemming

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *