Mer elegant ventilasjonsføring

Bedre løsning for ventilasjonsføringer er ett av målene for et utviklingsprosjekt Inntre Kjeldstad har engasjert Treteknisk til.

– Vi utvikler løsninger som skal gi bedre ventilasjonsføringer i bjelkelag, slik at man slipper å senke himlingene og innkassing av rørene, forklarer salgsingeniør Tom Helge Stubbe ved Inntre Kjeldstad i en pressemelding.

– Ved å skjule føringene i konstruksjonen, kan håndverkerne lage mer elegante løsninger. Vi har erfaringer med dette fra tidligere, men ønsker nå å kvalitetssikre det i et FoU-samarbeid med Treteknisk, fortsetter han.

 

 

Sikre bæreevne

– Treteknisk bidrar med beregninger som skal gjøre det mulig for håndverkeren å ta ut hull i bjelkene og forsterke selve hullet slik at nødvendig bæreevne opprettholdes, forklarer forsker Karl-Christian Mahnert ved Treteknisk.

–  Målet er at det enkelt skal kunne utføres på byggeplass, uten spesialkompetanse, spesialverktøy eller spesialprodukter.

 

Nyttig samarbeid

Begge parter er glad for å samarbeide om forskning og utvikling:

– Innovasjon og samarbeid med Treteknisk er nødvendig for å imøtekomme kravene og behovene vi ser oppstå i byggenæringen. Som produksjonsbedrift, betyr innovasjon at vi skaffer oss økt konkurransekraft i markedet, mener Stubbe i Inntre Kjeldstad.

– Det er hyggelig når treindustrien og produsentene viderefører samarbeidet med oss om utviklingen av nye produkter, slik som Inntre Kjeldstad gjør, sier Mahnert i Treteknisk.

– Tidligere har vi medvirket til utviklingen av K-bjelke + og den nye K-stenderen som nettopp er lansert, – en stender som har fått økt styrke på grunn av ny sorteringsteknologi av råstoffet.

En kommentar til “Mer elegant ventilasjonsføring

  1. Ulempen med slike hull i bjelkene er at overføringen av støy og vibrasjoner fra rør for ventilasjon og vann til bygnings-strukturen blir mye større. Uten at det tas fram elastiske isoleringsløsninger for bjelkehullene er det svært sannsynlig at støykravene i bygget fra ventilasjon ikke overholdes. Uansett er annleggsflaten mye større enn ved bruk av stag eller elastiske oppheng så dette kan være en god ide som strander på at ikke alle TEK krav, i dette tilfelle støy, forverres.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *