Biobasert drivstoff kan brukes i varebilen

Ford har nå godkjent bruk av 100 % biobasert drivstoff i Transit nyttekjøretøy med 2-liters EcoBlue dieselmotor. Den fornybare plantebaserte dieselen (HVO) er laget av vegetabilsk matoljeavfall.

– Siden våre varebiler kan å gå på drivstoff som er lagd av fossilfritt avfall, kan vi tilby kjøretøy som vil forbedre luftkvaliteten, sier administrerende direktør i Ford Motor Norge, Per Gunnar Berg.

I en pressemelding hevder han at det vil redusere utslippene drastisk, og at det derfor er en god nyhet for den største produsenten av nyttekjøretøy i Europa.

 

 

Store kutt i klimagasser

HVO (hydrert vegetabilsk olje – eller fornybar diesel) kan erstatte diesel. I pressemeldingen hevdes det at HVO kan føre til 90 prosent utslippskutt sammenlignet med vanlig diesel. Kjøretøy som bruker det fossilfrie bærekraftige drivstoffet, slipper dessuten ut mindre NOX og andre partikler enn andre dieselkjøretøy fordi drivstoffet verken inneholder svovel eller oksygen.

Les mer om utslippskuttene

Biodrivstoffet HVO100 selges på flere utvalgte bensinstasjoner i Norge. Det selges som et helt rent biodrivstoff, og kan også blandes sammen med diesel. Tradisjonell fossil-diesel og HVO kan brukes om hverandre på bilen, men HVO som skal benyttes, må være i henhold til europeisk standard EN15940, understreker Ford i pressemeldingen.

Samler inn matolje til drivstoff

Flere selskap rundt i hele Europa samler i dag inn matolje fra restauranter, storkjøkken og skoler. Med EU-prosjektet RecOil ønsker Europakommisjonen å ytterligere øke innsamlingen, blant annet ved å samle inn matolje fra private husholdninger, for dermed å kunne øke produksjonen.

HVO består også av fornybart, ikke-spiselig fiskeolje og dyrefett. Det gjør at bilen starter lettere når det er kaldt ute.

Samme serviceintervall

Ford har testet HVO grundig i sine 2.0-liters EcoBlue-dieselmotorer for å være sikre på at det ikke er behov for å gjøre forandringer på motoren for å ta det i bruk. Serviceintervallene blir heller ikke påvirket ved bruk av det mer miljøvennlige drivstoffalternativet. Den fornybare dieselen er derfor godkjent for bruk på alle modeller med 2-liters EcoBlue dieselmotor, det vil si 2-tonns Transit, Transit Custom og 9-seteren Tourneo Custom.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *