(Foto: Kulturarv.no)

Ny aksjon kan redde rekordmange tak

Stiftelsen UNI gir hele 7,5 millioner kr til Norsk Kulturarv og aksjonen «Ta et tak 2020/21».

Norsk Kulturarv skal ivareta interessene til eiere og brukere av freda og verneverdige kulturminner. Med gaven fra Stiftelsen UNI kan langt flere tak nå reddes for fremtiden.

Rekordstor gave

– Aksjonen til Norsk kulturarv har allerede sørget for mange tette tak og dermed hindret alvorlige skader på kulturarven vår. Det er kjempeflott at det er tatt så mange tak, og at det nå er kommet midler til å ta flere! sier riksantikvar Hanna Geiran.

Stiftelsen Norsk Kulturarv (SNK) har siden 1998 avviklet 13 «Ta et tak»-aksjoner, og på den måten fordelt hele 33 220 000 kroner til 3 082 prosjekter landet over. Dette er gjort mulig fortrinnsvis gjennom tildelinger fra Stiftelsen UNI.

Erfaringer fra tidligere aksjoner viser at de har hatt stor betydning for mange bygningers fremtid. Norsk Kulturarvs visjon er vern gjennom aktiv bruk. Dette er en viktig premiss for en levende og mangfoldig kulturarv, skriver stiftelsen.

Ta et tak 2020 og 2021

Det kjøres i gang en tradisjonell aksjon med samme kriterier som før for Norsk Kulturarvs tradisjonelle «Ta et tak»-aksjon.

Den ordinære ”Ta et tak 2020/21»-aksjonen vil ha følgende fokusområde:

Støtte til skadeforebyggende tiltak på både våningshus- og driftsbygninger over hele landet, men også andre verneverdige bygninger og anlegg vil kunne komme i betraktning for støtte for å hindre forfall og skade.

Kriterier vil være som tidligere: Objektets alder, objektets egenart (stedstypisk⁄ sjeldent), grad av forfall, objektets funksjon og intensjon om bruk etter restaurering, geografisk differensiering (Norsk Kulturarv ønsker bredest mulig geografisk representasjon ved tildeling av midler).

Søknadsskjema er elektronisk, og link blir lagt ut på Norsk Kulturarvs nettside, www.kulturarv.no,

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *