(Illustrasjonsfoto)

Forsker for 100 millioner på fleretasjes trebygg

Målet er klart for det europeiske forskningsprosjektet Horizon 2020. Det skal bidra til å gjøre tre til et vanlig materialvalg når det skal bygges i flere etasjer.

– Vi prøver ikke å bygge verdens høyeste trebygning, vi prøver å påvirke så mye som mulig ved å fokusere på trebaserte byggesystemer for bygg på mellom tre og 10 etasjer, hvor etterspørselen i Europa er størst, sier Niels Morsing ved Dansk Teknologisk Institut.

 

Han leder det store EU-prosjektet Horizon 2020 som har 10 millioner Euro (100 millioner kroner) til rådighet. Treteknisk er norsk deltaker i prosjektet.

 

Behov for millioner av enheter

Potensialet er stort for å øke bruken av trevirke ved bygging. Etterspørselen etter oppføring av leiligheter anslås å ligge på 1,6 millioner enheter årlig mellom 2020 og 2050. Men bruken av tre stoppes av blant annet manglende kunnskap, mener prosjektlederen.

Byggsektoren foretrekker velkjente betong- og stålløsninger som de allerede er fortrolige med, og sektoren forbinder trebygninger med høy risiko – spesielt fra et økonomisk og sikkerhetsmessig perspektiv. Prosjektets mål er å fjerne disse barrierene ved å utvikle standardiserte og industrialiserte løsninger for fleretasjes trebygninger, samtidig som man dokumenterer de miljømessige, økonomiske og sosiale virkningene som disse løsningene har, heter det i pressemeldingen.

 

Stolte norske deltakere

– Vi er selvsagt stolte av å være del av den europeiske eliteserien innen forskning på tre, fastslår rådgiver og sivilingeniør Stine Lønbro Bertelsen ved Treteknisk.

– Vi har stor kompetanse og er én av materialekspertene på tre som skal arbeide sammen med europeiske bedrifter slik at klimautslippene reduseres. Gjennom prosjektet skal vi også bidra til å utvikle morgendagens trekonstruktører, forteller Lønbro Bertelsen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *