Kursdeltakere kløyver stokker til restaurering av Lagmannsstova i Agatunet. (Foto: Anne Lise Brask Eriksen)

– Flere bør styrke restaureringskompetansen

– Det skal lønne seg å gå kurs og bygge kompetanse i restaurering, mener bygningsvernkonsulent Anne Lise Brask Eriksen ved Agatunet.

– Et  firma som har fulgt våre kurs og skaffet seg kompetanse til å restaurere og reparere verna og freda bygninger, er en naturlig samarbeidspartner, konstaterer bygningsvernkonsulenten.

Hun viser til Byggmester Haakon Kvestad AS som har hatt flere restaureringsoppdrag på Agatunet, som omtalt i Råteskadd låve mesterlig restaurert.

Agatunet er en avdeling av Hardanger og Voss museum.

– Det er lett for oss å bruke Byggmester Haakon Kvestad AS fordi det er ett av firmaene som har skaffet seg kompetanse gjennom kurs og på annen måte. Vi kjenner kompetansen deres, og de har utstyr som trengs til blant annet skifertekking. Dessuten er de forhåndsgodkjent av riksantikvaren og de holder til bare fem kilometer unna Agatunet, sier bygningsvernkonsulenten.

 

Les også: Råteskadd låve mesterlig restaurert

 

Flere får oppdrag

– Men Kvestad og hans ansatte er ikke de eneste som får oppdrag for oss. Museet har to egne håndverkere og det er andre firmaer med kompetanse til flere av de restaureringene vi må få gjort, understreker Brask Eriksen.

– Vi holder kurs i gamle teknikker for at flere skal være i stand til å restaurere eldre og freda bygninger. Derfor skulle vi ønske at flere byggmestre lot ansatte håndverkere få fri så de kan få nødvendig kompetanse til restaureringsarbeider i museet og for private, fortsetter hun.

Les også: Nytt naust på gammel måte

Fire fornøyde karer på kurs i kalkbrenning. Ole Kristian Hatlen i Byggmester Haakon Kvestad AS, til venstre i bildet. (Foto: Anne Lise Brask Eriksen)

Privat eide også

– Det er mange bygninger i museet som trenger regelmessig vedlikehold og restaurering?

– Ja, bare her i Agatunet er det 30 bygninger vi må ta vare på. Dessuten er det jo mange privat eide bygninger som er automatisk freda, det vil si fra før 1650. Som bygningsvernkonsulent i de sju kommunene i Hardanger, skal jeg også gi private råd om hva de må gjøre og hvordan de kan få støtte til arbeidet.

– Vi er glade for at Riksantikvaren og Hordaland fylkeskommune årlig støtter oss slik at vi får mulighet til å kjøpe tjenester fra håndverkere når kapasiteten vår ikke strekker til, sier Brask Eriksen.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *