Tore Forsberg diskuterer materialkvaliteter med Nicolas Croze på husmannsplassen Nortveite. (Alle foto: Eskil Roll)

BM 1018: Tore vil trene tradisjonshåndverkere

Bli med på skattejakt i norsk bygningshistorie! Du får se hyttebygging på Tynset, lære av restaurering i Halden og følge landets første test av branndører i massivtre i BM 1018 som er på vei til alle abonnenter.

I sommer har vi jaktet på tradisjonelle bygningsprinsipper som kan gi inspirasjon i dag.

– Nærhet til naturressursene og høy kvalitet på arbeidet, er en vesentlig del av godt håndverk, mener tradisjonshåndverker Tore Forsberg.

Bli med til Hjerleid Skule og Håndverksenter på Dovre, tradisjonshåndverker Tore Forsberg, tømrer Ole Kristian Hatlen ved  Agatunet, moderne trebygg i Bergen og Rindal på Nordmøre, der arkitektstudentene ved NTNU har hatt flere treprosjekter.

I laftehallen på Hjerleid Skule og Håndverksenter på Dovre står resultatet av elevenes prasis i lafteteknikk.

Det er på tide at vi fokuserer mer på vår egen historie og byggeteknikk, og målet var å finne inspirasjon som kan bidra til å fremme sunn, norsk trebyggeskikk.

 

Vil du gjerne lese denne reportasjen?

Nå kan du enkelt bestille ditt gratiseksemplar av Byggmesteren her  eller gå til bladkiosken som er åpen for alle abonnenter.

Andre spennende saker fra novemberutgaven er:

Tre funksjoner i et skap

Inneklimasentralen fra Flexit er spesielt tiltenkt nye boliger. Den består av to enheter med fire skap som er lettest å plassere i et teknisk rom. – Det er derfor en fordel at den tas med i planleggingen helt fra tidlig på tegnestadiet. Da er det enklest å få plas­ sert anlegg, aggregat og kanaler på en måte som beboerne blir fornøyd med, forklarer markedssjef Jon Dehli hos produsenten.

 

– Vi må gjøre ting litt enklere og bedre

Trerådgiverne i Green Advisers liker å prøve seg frem til nye løsninger i treprosjektene sine. Les om to forsøk med test av branndører i massivtre og grus i etasjeskillet på en idrettshall. – Grus er et interessant alternativ til tradi­sjonell betong og tynn avretting, mener daglig leder Joakim Dørum i firmaet.

 

Restaurerer ned til minste detalj

Vollmesterbygningen fra 1835 i Halden ble en krevende jobb for prosjektleder Artur Kikowski i firmaet Karlsen & Nordseth AS. Rundt 60–70 prosent av takkonstruksjonen og ti prosent av vegg­ konstruksjonen i Vollmesterboligen var råtten og måtte skiftes ut – ta turen til et antikvarisk restaureringsprosjekt der alle fagene måtte samarbeide i fem måneder.

 

BM 1018 – 52 sider nyheter, reportasjer og produkter for deg som vil vite hva som skjer i bygg- og tømrerfaget akkurat nå.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *