(Illustrasjonsfoto: Anders Eliasson / Svenskt Trä)

Limtre er bra for helsa

Mennesker har det bedre i trebygg. Nå kommer nye forskningsresultater fra Wood2New som bekrefter go-følelsen.

– Vi begynner å få bedre kunnskap og resultater om hva vi tidligere trodde, men ikke kunne måle, forteller Tomas Nord, seniorlærer ved Linköpings universitet.

Vanskelig å måle

Det er mange rasjonelle grunner til å bygge med limtre. Mange kan fortelle om at det er en spesiell opplevelse å bo i en bygning av limtre, og i flere år har forskningsprosjekter også vist at tre har en positiv effekt på vår mentale og fysiske helse, også i helsevesenet.
k

Forsker Thomas Nord har deltatt i det europeiske forskningssamarbeidet Wood2New som varte i tre år og som nylig la fram sin sluttrapport. Nord sier at resultatene er intressante:

– Vi påvirkes positivt av å bo i miljøer med eksponerte treflater. Blant annet viser studiene at vi opplever mindre stress, noe som kan få konsekvenser for å planleggingen av fremtidige skoler og arbeidsplasser, sier Tomas Nord.

Årsaken til de positive effektene antas å være at tre oppfattes som naturlig og at dette påvirker kvaliteten på inneluft, fuktighetsbalanse, komfort og akustikk. Johan Fröbel, sjef for teknologi og distribusjon på Swedish Wood, er ikke så overrasket:


– De fleste vil nok si at det er noe med utstrålingen til limtre som gjør at vi føler oss bra, og det er bekreftet av forskningen. Idag er det viktigere enn noensinne å ikke bare se på byggs praktiske funksjoner – vi må spørre oss hvordan de bidrar positivt til helse og psykisk balanse, sier Fröbel.

 

Nye praktiske muligheter

Økt trebruk er også godt for miljøet og kan gi nye bærekraftige løsninger i byggebransjen.

Kristine Nore, seniorforsker ved Norsk Treteknisk Institutt, har, innenfor rammen av Wood2New, gjennomført en studie som viser hvordan man bruker energien i fuktabsorbsjon og benytter den til å redusere energibehovet i en trestruktur.

– Det handler om store besparelser, større enn vi trodde, og det ville være rart hvis disse funnene ikke har betydelige konsekvenser for hvordan vi bygger i fremtiden, sier Nore.

At trehus krever mindre energi i byggeprosessen er kjent fra før, men nå viser det seg at energiforbruket er lavere selv i drift.

Et eksempel på dette er trehusene i Strandparken i Sundbyberg, hvor det faktiske energiforbruket er betydelig lavere enn beregnet.

– Argumentet for å velge limtre som byggemateriale blir sterkere og sterkere. Nå er en radikal innovasjon i bransjen nødvendig for at denne kunnskapen skal gi konkrete effekter på hvordan vi bygger, sier Johan Fröbel.

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *