Nye Flesberg skole. (Foto: SPINN Arkitekter)

Norges fineste skoleanlegg i massivtre

– Det finnes ikke et skolebygg i hele verden med de samme innovative løsningene, sier Enova om nye Flesberg skole i Buskerud.

– Vi har fått et anlegg og en skole hvor barn og unge kommer til å trives og ha det bra, og så blir det samtidig et anlegg for alle innbyggerne i Flesberg kommune, sier oppvekst- og kultursjef i Flesberg kommune, Siri Baklid som er stolt over at de har klart å få til et så flott skole- og idrettsanlegg og ikke minst uteområde.

Her kan du se kortfilmer om oppføringen av nye Flesberg skole som kommunen laget før åpningen 19. august.

Stor og innbydende

Prosjektet har et budsjett på totalt 261 millioner kroner ex mva og et totalareal på 7 800 kvadratmeter. Skolen skal huse 450 elever i tillegg til lærere og administrasjon.

Bygget fremstår som moderne og innbydende med store vindusflater som sikrer mye dagslys. Arealene er store og fleksible. Dvs at de kan deles av etter ulike gruppestørrelser.

Midt i skolen finner vi skolens hjerte med kunnskapstrapp, bibliotek og scene. Her vil det foregå mye aktivitet også på ettermiddager og kveld. (Foto: SPINN Arkitekter)

Skolen, idrettshall og svømmehall utgjør hver sin del av samme bygg, noe som bidrar til at interne bevegelsesmønstre blir oversiktlige og effektive.

– Krevende og morsomt

– For entreprenøren har dette vært et innovativt, krevende og morsomt prosjekt med både nye og gode løsninger innen energi, teknikk og kombinasjonsbruk sa Christian Molt Riise, teknisk sjef i Backe Stor-Oslo.

(Foto: SPINN Arkitekter)

Prosjektet har fått mye oppmerksomhet fra omverdenen, og mange vil komme på besøk for å høre om bruken av massivtre, designprosessen og tekniske løsninger. Det er sjelden det er så stor blest rundt et prosjekt, og stort sett bare skryt når de besøkende går ut igjen, sier Riise.

Tre fra Østerrike

Massivtre-elementene leveres fra Østerrike. Yttervegg-elementene er generelt 4 meter høye og 1,25 meter brede, mens elementene som brukes til etasjeskillere er en del tykkere og lengre.

Også skolens nye svømmehall ble reist i massivtre som blant annet har evnen til å ta opp og utjevne variasjoner i luftfuktighet. (Foto: Flesberg kommune)

 – Det blir benyttet massivtre på samtlige av nybyggene, og totalt dreier deg seg om 1650 kubikk, sier prosjektleder Øyvind Bakken hos entreprenøren Backe Stor-Oslo som nå har 40 medarbeidere i gang på anlegget. På det meste vil 70 arbeidere være i sving med å bygge nye Flesberg skole.

Prioterer innemiljø

Flesberg kommune ønsket å utvikle en miljøvennlig og energieffektiv skole samtidig som det skulle benyttes kostnadseffektive løsninger sier ordfører Oddvar Garaas. Dette medførte at entreprenør Backe Stor-Oslo og Spinn arkitekter valgte bruk av massivtre sier han.

– På en skole er inneklima veldig viktig sier Kristin Vedum i Silva Consult som leder klimanettverket BYGG i TRE. I tillegg til at massivtre gir et lunere innemiljø enn betong og hvite gipsvegger så avgir det mindre avgasser, forteller hun.

(Foto: Flesberg kommune)

Den nye skolen på Flesberg vil ha hybrid ventilasjon med lufting via vinduene. Massivtre har evnen til å ta opp og utjevne variasjoner i luftfuktighet og luftforurensning som ved hjelp av den hybride ventilasjonen luftes ut i friminuttene.

Råbygget til fløy 1–4 er det første som blir ført opp i massivtre ved nye Flesberg skole.

Og totalentreprenør Backe Stor-Oslos aller første erfaring med massivtre er også positiv.

– Ikke bare er det mer miljøvennlig, men det er også mye renere og stillere å jobbe med sammenlignet med betong. Vi slipper masse støv og boring, og ikke minst er det en god del mer effektivt i forhold til fremdrift, faktisk nærmere 35 prosent, forteller Bakken.

Oppfyller alle forventningene

– Det er veldig morsomt å konstatere at det ser ut til å bli helt som forventet, sier teknisk sjef i Flesberg kommune; Jarle Weseth:

– Skolen og idrettsbyggene glir veldig flott inn i naturen og omgivelsene, og det bevisste valget av massivtre som materiale passer perfekt til en bygdeskole som dette som ligger vegg i vegg med skogen her i Flesberg. I tillegg får vi et veldig miljøvennlig og funksjonelt skolebygg med et godt inneklima omkranset av lune trekonstruksjoner, sier Weseth som opplyser at kommune nå også skal sett i gang et større boligprosjekt i nærheten av skolen og idrettsanlegget som han er overbevist om vil bli veldig attraktivt.

– Jeg ser at lyset slipper inn der det skal, og bruken av massivtre gjør at innemiljøet blir ekte og varmt. Og så blir det jo fargerikt og åpent, sier arkitekt og daglig leder i SPINN Arkiktekter, James Dodson, som har tegnet flere skoleanlegg i massivtre. (Foto: Flesberg kommune)

Enova har bevilget 3, 6 mill til svømmehallen. I begrunnelsen skriver Enova at spredningseffekten rundt dette konseptet vurderes som høyt da det ikke finnes skolebygg med de samme innovative løsningene – verken i nærområdet eller nasjonalt.

Videre poengterer Enova at prosjektet gir en særs god demonstrasjon av hva som er mulig å oppnå med moderate merkostnader.

 

En kommentar til “Norges fineste skoleanlegg i massivtre

  1. Hei! Var på besøk på skolen og la merke til oppmerking for synshemmede på gulvet som leder til heis og infotavle ved hovedinngangen og «hjertet». Men, det finnes ikke blindeskrift på infotavlen…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.