Sterkere vind og sterkere stormer er noe av de klimaenderingene folk forteller om i en ny undersøkelse.

Stadig flere kjenner klimaendringer på kroppen

Flere og sterkere stormer, kortere vintre og høyere temperaturer, er noen av klimaenderingene folk legger merke til.

I en forbrukerundersøkelse fra Nordisk Miljømerking sier 7 av 10 nordmenn har observert klimaendringer i sin kommune.

– Dette tyder på at andelen som har erfart konsekvenser av klimaendringene i egen kommune, har økt kraftig de siste fire årene, sier Anne-Grethe Henriksen, markeds- og kommunikasjonssjef i Svanemerket.

 

Endrede årstider og høyere temperatur

Endringer i årstidenes start og varighet, høyere temperaturer og mindre snø, er det flest merker seg. Samtidig er det også flere som har erfart ekstreme naturhendelser de mener er en konsekvens av klimaendringer. 18 prosent har observert flere eller kraftigere skog- og lyngbranner, like mange har observert flere eller sterkere stormer eller orkaner og 12 prosent har observert mer flom.

Mulig å stoppe utviklingen

– Mange opplever nå klimaendringer på kroppen, og det fører til at folk bekymrer seg. Det som er viktig nå, er å vise at det er mulig å gjøre noe for å stoppe den negative utviklingen, mener Henriksen.

– Politikerne våre må ta grep, men du og jeg kan også strekke oss litt lenger, og da må det bli enklere å leve mer bærekraftig i hverdagen, sier hun.

Næringslivet kommer etter

– Mange unge er grepet av alvoret i klimaendringene. Det ser vi i klimastreikene, klimabrølet og i det sterke skolevalgresultatet til profilerte miljøpartier som Venstre, SV og MDG. Jeg håper og tror at dette skal smitte over på stadig flere voksne. Og vi merker heldigvis også økt engasjement hos mange næringsaktører som gjerne vil ha hjelp til å redusere miljøbelastningen fra det de driver med, sier Henriksen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *