Tom Gerhard Strand (t.v.), Espen Johansen og Kjetil Sedberg setter opp vegg foran terrassen til nybygget. (Foto: Kjetil S. Grønnestad)

BM 0719: Rehabiliterer gamle trehus til nye kontorer

I Stavanger har byggefirmaet DEVO utført krevende tømrerarbeid som alle kan lære av! I BM 0719 kan du se nærmere på hvorfor nybygg får uventede skjevheter, oppdage nye måter å montere vinduer på og møte tømreren som satser på nydelig reisverk i Trøndelag.

Rett før ferien kunne 3 500 m2 kontorlokaler i restaurerte og nye bygg overleveres av Backe Rogaland og tømrerne i DEVO. De har hatt litt av en jobb på meget trange byggetomter!.

FØR: Kongsgata 52 (t.v.) hadde størst verneverdi. Nr 54 er allerede revet, mens nr. 56 og 58 var i dårlig stand. (Foto: DEVO)

De gamle trehusene som er rehabilitert blir nå en del av kontorlokalene til LO-forbundet Industri Energi.

Utenom den trange plassen, var den største utfordringen at virkeligheten ikke stemte overens med tegningene. Da restaureringen skulle starte, viste det seg at målene for gulv og takhøyde ikke var som forventet. Overgangene mellom husene måtte tilpasses på stedet.

Der Kongsgata 58 og 60 bygges sammen kommer den gamle kledningen til syne. Det er for at man i ettertid kan spore tilbake til de ulike byggeepokene. – Det er stilig, men utfordrende for oss, sier Kristoffer Pittman.

Byantikvaren i Stavanger synes at det er gjort litt for store inngrep i trehusene – men det er bedre at de bevares og brukes:

– Byggene er bevart, og for byen er dette blitt en klar forbedring, sier byantikvar Hanne Windsholt.

Vil du gjerne lese denne reportasjen?

Nå kan du enkelt bestille ditt gratiseksemplar av Byggmesteren her  eller gå til bladkiosken som er åpen for alle abonnenter.

Andre spennende saker fra augustutgaven er:

TEMA: Dører og vinduer

– Jeg synes ikke det er blitt så mye anner­ledes med vinduer og dører, sier tømrer Nils Jacobsen i Follohus og tenker nok som mange tømrere. Derfor ser vi i månedens temautgave på nyere metoder som gjør monteringen av dører og vinduer enklere for utførende og boligkjøper.

NorDan har flere nye hjelpemidler og vindusprodusenten Uldal leverer nå stadig flere vinduer til montasje i veggelementer – bli med til Nordstrand og se hva tømrerne gjør når vinduene kommer ferdig montert!

 

– Det er dette jeg helst vil drive med!

Tømrer og tradisjonshåndverker Dyre Rosvoll Bystad merker at bygninger med synlig bærestruktur og riktige dimensjoner på materialene appellerer til folk. Vi besøker Bystad og Reisverkfabrikken i Trondheim for å lære mer om reisverk:

– Metoden er svært anvendelig og bygget kan prefabrikkeres og settes raskt opp der det skal stå, sier Bystad som allerede har levert hus, tilbygg, gara­sjer, drivhus og hytter med konstruksjonsmåten.

 

Fagartikkel om skjevheter i boliger

– Altfor ofte er det den utførende som må stå til ansvar når det oppstår skeivheter som den prosjekterende burde tatt høyde for, mener tømrer Daniel Ørdal i Verdal. I denne fagartikkelen viser Ørdal noen av årsakene til at nybygg får uventede skjevheter og presenterer konstruktive løsninger på problemet.

 

BM 0719 – 52 sider nyheter, reportasjer og produkter for deg som vil vite hva som skjer i bygg- og tømrerfaget akkurat nå.

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.