(Illustrasjonsfoto: Arbeidstilsynet)

Vil gi Arbeidstilsynet nye krefter mot ulovlig innleie

-Arbeidstilsynet gis nå større makt og myndighet til stoppe ulovlig innleie av arbeidskraft fra bemanningsforetak, sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) som i dag sender ut forslaget på høring.

Arbeids- og sosialdepartementet sender i dag ut forslag til endringer i arbeidsmiljøloven om styrket håndheving av innleie- og likebehandlingsreglene.

Vil virke preventivt

Til Dagbladet sier Hauglie at tiltakene iverksettes for å styrke håndheving av innleiereglene.

I dag må arbeidstakeren gå til domstolene hvis innleieforholdet ikke holder mål.

– Konsekvensene ved å gå til sak mot arbeidsgiveren er store. Mange av dem som leies ut ulovlig er i en svak posisjon, med fremmedspråklig bakgrunn og er i liten grad organiserte. Frykt for å skape konflikt og å gå glipp av framtidige oppdrag, kan være en medvirkende årsak til at den enkelte velger ikke å melde fra om uryddige innleieforhold, sier statsråd Anniken Hauglie til Dagbladet.

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie. (Foto: Arbeids- og sosialdepartementet)

Statsråden mener at Arbeidstilsynet har nok ressurser til å øke innsatsen mot ulovlig innleie.

– Det handler om prioriteringer. Vi har bedt Arbeidstilsynet å gå etter de useriøse arbeidsgiverne, der det er sannsynlig at de finner noe, framfor å bruke tid på å finne fem småfeil hos de lovlydige. Nå skal vi ta skurkene, sier arbeidsministeren.

BNL: Viktig å øke innsatsen

– Vi støtter at Arbeidstilsynet får mulighet til også å sjekke utleiebedriftene. De nasjonale tallene virker ikke så avskrekkende. Men tar du for eksempel byggebransjen i Oslo- og Akershus-området og ser på de siste 15 årene, så er det dessverre slik at bedriftene har sagt opp halvparten av sine fagarbeidere til tross for økt byggeaktivitet, mens innleie er firedoblet, opplyser direktør Jon Sandnes i BNL til Dagbladet.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *